Doorgaan naar artikel

Blauwebessentelers mogen weer spreeuwen vangen

Vorig jaar richtten spreeuwen voor enkele miljoenen euro’s oogstschade aan in blauwe bessen - Foto: Stan Verstegen

Vorig jaar richtten spreeuwen voor enkele miljoenen euro’s oogstschade aan in blauwe bessen - Foto: Stan Verstegen

Na een uitspraak van de voorzieningenrechter mogen Limburgse blauwebessentelers het resterende oogstseizoen alsnog weer spreeuwen vangen en verplaatsen.

Zes bessentelers uit Limburg – in totaal zijn er twintig bedrijven, met name in Noord- en Midden-Limburg – spanden een kort geding aan tegen de provincie Limburg, meldt De Limburger. Ze wilden ontheffing op het verbod om de beschermde vogelsoort te vangen en te verplaatsen. Dat is in de praktijk veruit het meest ingezette bestrijdingsmiddel.

Voorwaarden aangescherpt

De telers kregen die ontheffing steevast de afgelopen jaren, maar de provincie Limburg heeft vorig jaar de voorwaarden voor zo’n ontheffing aangescherpt. Dit onder druk van onder andere de Vogelbescherming en natuurvereniging Fauna4Life. Die vinden dat bij het inzetten van lokvogels in vangkooien – bedoeld om spreeuwen te kunnen verplaatsen – te veel vogels sterven. Jaarlijks gaan er gemiddeld 102 spreeuwen dood in de kooien, op een totaal van 72.500 jonge dieren die uitvliegen.

Provincie aansprakelijk gesteld

De voorzieningenrechter besliste nu in het voordeel van de telers, omdat er hangende een bodemprocedure over de ontheffing, anders te veel schade wordt geleden. Dat bleek vorig jaar toen spreeuwen voor enkele miljoenen euro’s schade aan de oogst aanrichtten. De telers hebben de provincie daarvoor aansprakelijk gesteld.

Bodemprocedure loopt

Door middel van een bodemprocedure bij de bestuursrechter moet nu blijken of de telers in de toekomst opnieuw kunnen rekenen op ontheffingen voor het vangen en verplaatsen van spreeuwen. Tot het zover is, vindt de voorzieningenrechter de gangbare praktijk geoorloofd.

Beheer
WP Admin