Doorgaan naar artikel

Blauwe Bes

‘Manshoge struik kost al snel een kwartier snoeien’

Zoals gebruikelijk in de winter was Gerard Vrielink van de Greftenhoeve in Vriezenveen afgelopen zaterdag druk aan het snoeien in zijn blauwe bessen. “We snoeien ook op zaterdag met een paar zaterdaghulpen. Gelukkig is het vandaag in het oosten van het land droog, want in de regen is het absoluut geen plezierig werk.”

Snoeien hele klus
Het is elke winter weer een hele klus. “We beginnen in november en in april zijn we rond. Vooral bij de volwassen, manshoge struiken sta je al snel tien minuten tot een kwartier. Reken maar uit hoeveel tijd een hectare met drieduizend struiken dan kost. En dan moet de struik vanaf het begin wel goed zijn gevormd. Als je dat op latere leeftijd nog moet corrigeren, dan kost het nog meer tijd. We snoeien alles met handscharen. De struiken zijn goed gevormd en hebben weinig dik hout. En wat er nog zit nemen we weg met een takkenschaar. Collega’s werken ook wel met elektrische scharen, maar dat vergt voor veel losse medewerkers op zaterdag een flinke investering.”

Middel niet op de bast
“Tot voor kort reden we ’s winters ook houtsnippers uit op de zwartstrook. Daarmee bestreden we het onkruid en hielden het organische stof in de bodem op peil. Dat is nu te duur geworden door de concurrentie met de biomassa installaties voor het opwekken van elektriciteit. Eigenlijk is dat valse concurrentie; die groene stroom wordt immers gesubsidieerd. Uiteindelijk bestrijden we het onkruid weer chemisch. Zeker op latere leeftijd kunnen blauwe bessen daar wel tegen. We raken ook niet de struik. Ik weet niet of het schade geeft, maar dat risico nemen we niet.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin