Doorgaan naar artikel

Blauwe bes: ‘bestuivers hebben goed gevlogen’

Terwijl veel meer bijenvolkeren dan gemiddeld de winter niet overleefden, vlogen in Limburg de bestuivers prima.

Het blauwebessenbedrijf van Leon Schrijnwerkers in Horst ligt er spic en span bij. “Het gaat weer geweldig! De plantage is mooi uniform. Alles groeit en bloeit weer mooi. Ik ben een blij man.” De zetting is zo goed als achter de rug. “Ik schat dat nog slechts 10% van de bloemen bloeit. Ik heb de bijenhouders gevraagd de kasten weer op te komen halen. Die 10% kunnen de hommels wel aan.”

Schrijnwerkers heeft 7 à 8 bijenkasten per hectare staan. “Het advies is 5 à 6, maar het is best cruciaal. Een bloem moet binnen twee of drie dagen bestoven zijn. Als het een keer minder weer is, moet je er wel voldoende hebben.” Omdat de bijen pas vliegen bij 15 graden, heeft hij ook, zoals elk jaar, hommelkasten gekocht. “Dan gaat de bestuiving ook door als het kouder is.” De bestuivers hebben goed gewerkt. “Ze waren erg actief, ze hebben goed gevlogen. Je zag steeds wel twee, drie, vier bijen bij een struik en ook net zoveel hommels. De bessen dikken goed.” Hij denkt dat de bestuivers het vochtige weer wel konden waarderen. “Het was dit jaar niet zo’n schrale, droge wind. Dat zal vast gescheeld hebben.”

Van een te hoge grondwaterstand hebben we in ieder geval geen last

Water snel weg op zandgronden

Het regenachtige voorjaar laat weinig sporen na in de plantage. “Ik teel op hoge zandgrond, dat water is weer snel weg. Maar van een te hoge grondwaterstand hebben we in ieder geval geen last.” Het vocht heeft wel Botrytis en Pseudomonas in de kaart gespeeld. “Ondanks dat ik heb gespoten, zie ik hier en daar toch een takje. Maar dat is minimaal, gelukkig. Ik hoop dat Suzuki-fruitvlieg zich, net als vorig jaar, gedeisd houdt. Ik heb het gevoel dat dat weer niet zo’n probleem wordt.” Ook de vorst heeft geen schade aangericht. “In Horst liggen de percelen tegen een bosrand aan. Daar kan ik niet beregenen, maar dat is daar ook eigenlijk niet snel nodig.”

Draaiboek oogst ligt klaar

Schrijnwerkers heeft het draaiboek voor de oogst al klaarliggen. “Ik heb voldoende aanmeldingen voor de pluk. Ik heb er niet zo heel veel nodig. Het meeste plukken we machinaal.” De eerste bessen verwacht hij de laatste dagen van juni te oogsten. “Dat was vroeger, tot een jaar of acht geleden, normaal. De laatste jaren zijn we gewend geraakt aan 15 juni. Maar het maakt mij niet zoveel uit, je kunt er toch niets aan doen.”

Auteur: Andrea Disco

Bekijk meer

Share this

Leon Schrijnwerkers
Leon Schrijnwerkers

Blauwebessenteler in Horst (Limburg)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin