Doorgaan naar artikel

Blauwe Bes

“Eerste blauwe bessen net voor TT”

Rik Harmsma uit het Drentse Bovensmilde bereidt zich rustig voor op de komende oogst van zijn blauwe bessen. “De vroege rassen plukken we bijna altijd enkele dagen voor de TT. De grote piek valt daarna in de loop van juli”, vertelt hij. “Daarom hebben we nu  mooi de tijd om bijvoorbeeld de sorteermachine klaar te maken en de leestafels op hun plek te zetten. Buiten is het nog een kwestie van het gras af ten toe maaien en het laatste onkruid bestrijden.”

“Over het algemeen ben ik tevreden over de komende oogst, althans tot nu toe. Een ras heeft schade opgelopen van de strenge wintervorst. Maar de nachtvorst die op veel plaatsen met Pasen optrad, is aan ons voorbij gegaan. Daardoor stemt de productie me al met al tevreden, hoewel er altijd wel iets is dat beter kan. Bij mijn jonge aanplant van een hectare heb ik wel vorstschade; ik schat dat de helft van de planten is aangetast. Maar de oudere struiken hebben het goed doorstaan. Die zijn ook wel 2, 5 meter hoog, we hebben hier het oudste bedrijf van Nederland, misschien wel van Europa. Deze struiken kunnen wel wat hebben.”

“Afgezien van de oogstverwachting staat het gewas zelf er ook goed voor. De struiken groeien goed en maken voldoende nieuwe scheuten. Het wachten is alleen op meer zon. Want een regenseizoen proef je in de smaak van de bessen. Veel neerslag geeft waterige bessen. Toch moet de grond wel voldoende vochtig blijven. Want als na een droge periode het weer omslaat en er veel regen valt, kunnen de bessen scheuren. Vooral als dat gebeurt aan het begin van de rijping als ze net gaan verkleuren. Gelukkig is dat risico hier niet zo groot. We telen hier op bijna puur veen, dat heel goed in staat is om water lang vast te houden.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin