Doorgaan naar artikel

‘Blad blauwe bes is grotendeels gevallen’

Image premium

Rik Harmsma in Bovensmilde is net begonnen met het snoeien van zijn blauwe bessen. “Omdat het blad al grotendeels is gevallen, zijn we nu bezig in de Bluecrop.”

Dat ras groeit wat bossiger, zodat het lastiger snoeit wanneer er nog te veel blad aan zit. Je mist dan het overzicht. Als de bladval wat minder vlot verloopt, beginnen we in de Berkeley. De struiken van dat ras zijn wat opener, zodat je al snel aan de slag kan. In het najaar beginnen we zo snel mogelijk te snoeien, we hebben nog 10 hectare te gaan. We werken met een elektrische schaar en snoeien de struiken meteen af.”

 

Winterwerk

In de loop van de winter komen er nog wat werkzaamheden tussendoor. “We hebben deze week nieuwe struiken ontvangen. Die kuil ik niet op, maar plant ik meteen op hun plek. De ruggen in de nieuwe rijen liggen er al klaar voor. En als het straks een beetje vriezend weer is, maken we daar meteen gebruik van door het snoeihout te versnipperen met een klepelmaaier achter de trekker. Op deze veengrond is het ’s winters vaak te nat, maar als het vriest kun je mooi over de bevroren grond het snoeihout versnipperen.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin