Doorgaan naar artikel

‘Bij steeds maar stijgende kosten gaan er bedrijven over de kop’

De stand van de witlofwortels in de Noord-Oost Polder is volgens Gerwin de Vries van LOF in Espel vrij goed. “Hier in de polder gaat het nog wel, het heeft hier een paar keer geregend.”

Wel zullen de wortels door de droogte wat fijner en langer zijn, maar dat hoeft niet perse een probleem te zijn. “Op lichtere percelen wordt al wel beregend, want daar hebben ze het vocht wel nodig. Op zwaardere percelen zit er nog voldoende vocht in de grond. Voor volgende week wordt een weersomslag voorspeld, dan valt het weer uit de lucht. Het is alleen te hopen dat het dan niet met bakken, maar gedoseerd naar beneden komt”, aldus De Vries op 30 augustus.

Beschikbaarheid wortels

De situatie in de polder is niet vergelijkbaar met de situatie in het Zuid-Westen van Nederland of in België en Frankrijk. “Van wat ik daarvan hoor, speelt daar de droogte veel meer. In Frankrijk zijn hele percelen met wortels verdroogd. De totale beschikbaarheid voor het nieuwe seizoen zal dus wel minder zijn, want er zijn er ook minder gezaaid. Voor de afzet van het lof hoeft dat geen nadeel te zijn, want zoals het dit seizoen verloopt is natuurlijk dramatisch. De afgelopen twee weken zijn de prijzen met € 1,20 tot € 1,30 wat beter, maar lange tijd was het stukken minder. Daar komen de stijgende kosten voor verpakkingen, stroom, transport en personeel nog bij. De huidige prijzen maken het seizoen dus echt niet meer goed. Elke keer als je wat besteld, is de prijs weer omhoog gegaan. Als dit zo doorgaat, gaan er bedrijven over de kop. Dat kan gewoon niet anders.”

Fijnere wortels

Over de wortelkwaliteit toont De Vries zich tevreden. “Gemiddeld staan er bij ons voldoende op. Ze zijn nog wel wat fijner, maar het wijkt niet veel af van het jaargemiddelde. En in de loop van september kan dat nog verbeteren, want met vocht en voldoende temperatuur dikken ze nog wel uit. En al blijven ze wat slanker, als er voldoende gewicht in de wortel zit, geven ze toch een goede productie.”

Lagere productie

Het huidige witlof en roodlof is goed van kwaliteit. In deze periode staan die in aparte cellen bij een iets ander temperatuurregime. De producties zitten wel onder het gemiddelde. “Dat ligt aan de wortels van vorig jaar, die hebben veel regen en weinig zon gehad. Al langere tijd hebben we ook te maken met phytophthora en daar kun je weinig tegen doen. Sommige partijen vallen mee, maar andere vallen zwaar tegen. Ik denk dat de productie gemiddeld zo’n 10 tot 15% lager uitvalt dan in vorig seizoen. Het gekke is dan, dat de prijsvorming dan zo achterblijft.”

Nicheproduct roodlof

De afzet van roodlof stortte tijdens de twee coronajaren helemaal in, dit jaar is dat compleet anders. “Roodlof is echt een nicheproduct voor de horeca. Dat merk je nu weer duidelijk, want de vraag en de prijsvorming zijn weer goed. Er moet alleen niet ineens veel meer van komen, want dan is dat ook weer afgelopen. En het is leuk dat dit weer goed loopt, maar dat is geen compensatie voor wat we in het witlof minder hebben omgezet.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin