Doorgaan naar artikel

Beter inzicht risico loodopname groente

De opname van lood door groentegewassen in moestuinen is beter te voorspellen na onderzoek van het RIVM en onderzoeksbureau Alterra.

Daaruit blijkt dat bij hoge concentraties lood in de bodem de opname minder wordt. Hierdoor bevatten de gewassen op deze bodems minder van dit metaal dan aanvankelijk werd gedacht. Door dit inzicht kunnen gezondheidsrisico’s van de consumptie van deze wassen beter worden voorspeld. Vooral in loodrijke gronden blijken bloemkool en aardappel relatief weinig lood op te nemen. Voor bladgroente is de opname groter en is er een sterker verschil tussen verschillende types.

Op veel gronden voor moestuinen is veel lood neergeslagen door verkeer en industriële activiteiten. Op basis van een nieuwe dataset kan de opname van lood in gewassen en het effect van het loodgehalte in de bodem nauwkeuriger worden voorspeld. Door de verbeterde risicobeoordeling kan preciezer worden aangegeven in welke situaties gezondheidsrisico’s aanvaardbaar zijn. Als dat het geval is, is minder vaak aanvullend gewasonderzoek nodig. Dat spaart onderzoekskosten uit, en kan bovendien minder vertraging veroorzaken voor de uitvoering van herinrichtingsprojecten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin