Doorgaan naar artikel

‘Bessenteelt in winterrust, nadenken over corona’

De bessenteelt gaat in winterrust. Dat geeft veel vrije tijd, waarin je je zorgen maakt over corona.

De klok is onlangs weer een uur in tijd teruggezet. Het biologische ritme van iedereen moet zich weer aanpassen. Voor een halfjaar zitten we vast aan deze ‘wintertijd’. Of wordt dit voor ons weer de originele, gewone tijd zoals voor 1977?

De herfst heeft in elk geval weer definitief zijn intrede gedaan. Bladeren van de blauwe bessen zijn mooi rood van kleur. Alle energie van de bladeren gaat in de knoppen zitten.

Alles volgens richtlijnen RIVM

Ook de mens trekt zich in deze vreemde, coronatijd meer nog dan normaal in herfst en winter terug en is op zichzelf. Met de collega’s hebben we eerder dit najaar nog twee bijeenkomsten gehad, alles volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Maar met vergaderen is het nu wel gedaan. Indien noodzakelijk moet dat nu online. Telefonisch houden we onderling contact. Berichtjes via WhatsApp worden ook sneller gedeeld.

Te veel tijd in deze coronacrisis om je zorgen te gaan maken over van alles

Nu de bessenteelt in winterrust gaat, hebben we eigenlijk te veel vrije tijd en ga je je alleen maar drukker maken over allerlei zaken. De winterperiode moet nog beginnen; kunnen we de tweede golf van covid-19 tot stilstand brengen? November staat in het teken van een spannende verkiezingsstrijd in de Verenigde Staten tussen Trump en Biden. Wat krijgt brexit straks voor gevolgen?

Hoofd even leegmaken

We nemen tijd voor de mensen die door de coronacrisis extra getroffen worden. Ik telefoneer bijna elke dag met mijn moeder. Voor ouderen maar ook voor jongeren is het moeilijk. Je zit in een keurslijf maar dat willen we niet. Dan krijg je het bericht dat iemand positief op corona is getest. Achteraf is het allemaal goed gekomen, maar het komt wel heel dichtbij.

Toch genieten we van de mooie herfstkleuren. Een wandeling/fietstocht is een goede uitlaatklep in deze vreemde tijd. De tijd nemen om wind en bladeren om je heen te horen en zien vliegen, en je hoofd even leeg te maken.

Share this

Afbeelding
Margareth Geurts

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin