Doorgaan naar artikel

‘Besef van medemenselijkheid tijdens coronacrisis’

Het was op dinsdag 12 mei de Dag van de Zorg. Daarom bedank ik via deze onpersoonlijke weg alsnog alle mensen die voor iedereen zorgen.

Diegenen die mogen en kunnen herstellen van de slopende ziekte Covid-19 wens ik het allerbeste.

Ons motto is ‘rustig blijven en goed voor elkaar zorgen’. Houd de 1,5 meter afstand. Dit is het nieuwe nu, ook al vergt het heel wat aanpassingen op werkplekken, ook in de verschillende tuinbouwteelten.

Spannende IJsheiligen voor blauwe bessen

Bij de blauwe bessen is er algemeen een goede zetting. Komende dagen is het nog spannend, want er is kans op nachtvorst, wat na IJsheiligen van 11 tot 14 mei traditioneel gezien geen risico meer zou moeten zijn. Als we hier goed doorheen komen, start het seizoen over ongeveer een maand.

Medewerkers uit het buitenland krijgen is wat moeilijker gebleken, de laatste weken. Maar in Nederland wonen genoeg mensen die dit werk ook kunnen doen en ook willen doen, omdat ze hun normale werk kwijt zijn.

Hoe betrouwbaar is dat reservoir aan mogelijke medewerkers?

Vraag is alleen hoe betrouwbaar dat reservoir aan mogelijke medewerkers is, nu langzaam het maatschappelijk leven weer op gang komt. Het basisonderwijs is weer gestart, kinderen sporten weer en spelen buiten. Gelukkig maar, je zult als ouders met een paar kinderen al twee maanden thuis binnen zitten. Dat gaat toch een beetje tegen de natuur van jonge kinderen in.

En hoe de natuur zijn loop moet hebben – als we dat als tuinders nog niet wisten – dat zien en horen we nu allemaal: vogels fluiten mooier dan ooit tevoren, jonge ganzen en haasjes lopen over het gazon, de reeën huppelen gewoon over de weg. We zijn voorlopig niet van Covid-19 en corona af. Maar hopelijk ook niet van ons grotere besef van wat natuurlijk én wat medemenselijk is.

Share this

Afbeelding
Margareth Geurts

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin