De droogte houdt nog zeker twee weken aan. De vraag naar zoet water voor gewassen groeit. Waterschappen nemen maatregelen om de onttrekking van oppervlaktewater aan banden te leggen.
Het Waterschap Brabantse Delta heeft in verband mede aanhoudende droogte de beregeningsverboden uitgebreid. Ook het waterschap Vallei en Veluwe stelt beregeningsverboden in.
De verboden zijn woensdag 14 mei om 9 uur ingegaan. In het waterschap is in in 12 stroomgebieden een verbod van kracht voor de onttrekking van grondwater voor beregening. Het nieuwe verbod dat woensdag is ingegaan, geldt voor 6 van de 12 gebieden. Voor de zes andere gebieden gold al een onttrekkingsverbod.
Het verbod geldt in het zuidelijke gedeelte van het waterschap tussen Tilburg en Bergen op Zoom, tegen de grens met België.
Historische droogte
Het waterschap zegt dat de historische droogte de maatregel nodig maakt. Het neerslagtekort is nu vergelijkbaar met het droogste jaar ooit (1976).
Het waterschap Vallei en Veluwe stelt met ingang van donderdag (15 mei) een verbod in op de onttrekking van oppervlaktewater uit sloten en watergangen waarop geen aanvoer mogelijk is. Het verbod geldt voor industrieel gebruik, landbouw of het besproeien van graslanden, bomen en sportvelden. Het onttrekkingsverbod geldt voor onbepaalde tijd. Het verbod geldt niet voor die gebieden waar aanvoer vanuit de randmeren of rivieren mogelijk is, zoals polders grenzend aan de randmeren of gebieden waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel.
Weinig neerslag verwacht
Volgens de droogtemonitor van Rijkswaterstaat wordt in de komende twee weken weinig neerslag verwacht, terwijl de temperatuur iets boven het langjarig gemiddelde zal liggen. Het neerslagtekort neemt naar verwachting sterk toe. De vraag naar water voor beregening zal daardoor ook stijgen.
Rijkswaterstaat zegt dat waterschappen alert zijn en continu de situatie in de peiling houden. “Zo nodig nemen zij passende maatregelen, bijvoorbeeld om extra water aan te voeren of om verzilting zo veel mogelijk tegen te gaan.”
Ook in België zijn ondertussen maatregelen genomen om de onttrekking van oppervlaktewater aan banden te leggen. In Oost- en West-Vlaanderen heeft de overheid besloten maatregelen te nemen.