Doorgaan naar artikel

Belastingdienst stopt met onderzoek handel Hartman

Archieffoto uit 2018. Vlak voor het faillissement van Hartman was het bedrijf in handen van onder meer Hein Deprez. - Foto: Gerard Boonekamp premium

Archieffoto uit 2018. Vlak voor het faillissement van Hartman was het bedrijf in handen van onder meer Hein Deprez. - Foto: Gerard Boonekamp

De Belastingdienst doet niet langer onderzoek naar de boeken van het failliete oud-teeltbedrijf Hartman uit Sexbierum.

Het boekenonderzoek van de Belastingdienst is afgebroken zonder vervolgstappen. Eind 2019 werd het faillissement aangekondigd van Hartman. Twee jaar later meldde de Belastingdienst zich bij curator Hillie Lunter van Yspeert Advocaten. In haar recentste faillissementsverslag meldt Lunter nu dat het onderzoek is gestopt. Lunter zette haar eigen rechtmatigheidsonderzoek op een lager pitje toen de Belastingdienst zich mengde in de zaak.

Vertraging afwikkeling

Het onderzoek van de Belastingdienst is gestopt zonder vervolgstappen of conclusies, aldus Lunter. Dit betekent dat zij geen resultaten uit het boekenonderzoek van de Belastingdienst kan gebruiken. Lunter zal daardoor zelf het rechtmatigheidsonderzoek voortzetten. Het betekent feitelijk een vertraging in de afwikkeling van het faillissement.

In een toelichting stelt Lunter dat de Belastingdienst enkele dagen op haar kantoor de administratie heeft onderzocht. Of het onderzoek zich richtte op de vermeende zwarte handel in groenten, is niet duidelijk, stelt ze. Zij trekt uit de stap van de Belastingdienst geen conclusies over de zaak zelf. Dat de Belastingdienst stopt met het onderzoek lijkt volgens haar eerder te maken te hebben met afwegingen van personele aard dan met de zaak zelf.

Lopende rechtszaak

Naast de afwikkeling van het faillissement loopt ook nog een rechtszaak tussen de voormalige eigenaar van het teeltbedrijf en de erven Hartman. Ook daar speelt de vermeende zwarte handel een grote rol. Of het stoppen van het onderzoek van de Belastingdienst de rechtszaak zal beïnvloeden, is onduidelijk.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin