Bedrijf vindt E.coli in sla en doet onderzoek

19-11-2021 | Laatste update op 28-09 | |
Archieffoto van sla verpakken, niet op betrokken bedrijf. - Foto: Stan Verstegen
Archieffoto van sla verpakken, niet op betrokken bedrijf. - Foto: Stan Verstegen

NVWA volgt op afstand een onderzoek op een Nederlands teeltbedrijf na een vondst van E.coli in sla. Dat laat NVWA weten op een eerdere melding in november in het Europese meldsysteem voor besmettingen Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

Het gaat om de E.coli-variant Stec, dus niet de uiterst gevaarlijke Ehec-variant. NVWA laat weten het onderzoek naar de bron van de besmetting ‘op afstand te volgen’. Ook de melding kwam van het bedrijf zelf, dus uit eigen kwaliteitsonderzoek. De sector heeft daar de laatste jaren in geïnvesteerd.

De sla is uitgeleverd aan België waardoor een internationale melding is gedaan. Deze is als ‘serieus’ risico gekenmerkt. Volgens een woordvoerder van NVWA zijn geen zieken gemeld na de gevonden besmetting in sla. Toen de melding gedaan werd in het RASFF, was het product al voorbij de houdbaarheidsdatum.

Minder uitbraken

In 2020 is het aantal voedselgerelateerde infecties fors afgenomen. RIVM koppelt dat aan gesloten horeca en adviezen als handen wassen, maar mogelijk ook door betere maatregelen van de sector zelf. In 2020 werden 559 voedselgerelateerde infecties geregistreerd (dus niet alleen groente). Die leidden tot 1.907 zieke mensen. In het jaar ervoor waren dit 735 infecties met 3.058 zieke mensen tot gevolg. Het blijkt steeds moeilijker de herkomst van infecties te vinden. In 2020 is dat in 3,9% van de gevallen gelukt, tegen 8,4% in 2016. Sinds dat jaar loopt het percentage vondsten terug.

Scandinavische uitbraak

Ondanks de terugloop van het aantal uitbraken en zieken, blijft E.coli sterk in de belangstelling staan. Dit jaar was een forse en dodelijke uitbraak in Scandinavië. Onduidelijk is of er gelijkenissen zijn in de variant.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer