Doorgaan naar artikel

Banken moeten scenario leveringsstop gas calculeren

Banken moeten de risico’s van een leveringsstop van Russisch gas doorrekenen, met faillissementen in gevoelige sectoren als de tuinbouw.

De Europese Centrale Bank (ECB) vraagt banken binnenkort ook de mogelijkheid van een volledige leveringsstop van Russisch gas mee te nemen in hun risicoberekeningen. Als Moskou de gaskraan naar Europa volledig dichtdraait, zorgt dat waarschijnlijk voor een sterke economische neergang, waardoor banken moeten afschrijven op hun leningen. Voor de glastuinbouw zijn al scenario’s berekend door banken, adviseurs en Wageningen University & Research. Een leveringsstop is daarbij het slechtst denkbare model.

Impact

De ECB wil zien welke impact een recessie of Russische gasboycot heeft op de kapitaalbuffers van banken. De centrale bank neemt die vooruitzichten mee bij het wel of niet goedkeuren van dividendplannen van grote banken in de eurozone. Dat vertelde Andrea Enria, het hoofd voor toezicht bij de ECB, aan het Europees Parlement.

Vooral de steeds grotere glastuinbouwbedrijven kunnen extra profiteren van het voordeel in de nieuwe vennootschapsbelastingtarieven. - Foto: Ton van der Scheer
Vooral de steeds grotere glastuinbouwbedrijven kunnen extra profiteren van het voordeel in de nieuwe vennootschapsbelastingtarieven. - Foto: Ton van der Scheer

Al geen dividend meer

Mede door de Russische inval in Oekraïne en de hoge inflatie zijn de vooruitzichten voor banken verslechterd, omdat nu meer leningen mogelijk niet worden afbetaald. Tot eind september vorig jaar deed de ECB aan banken de dringende oproep om geen dividend uit te keren vanwege de economische impact van de coronapandemie. Dat maakte de financiële concerns minder gewild op de aandelenbeurzen. Ook na het dividendverbod drukte de toezichthouder kredietverstrekkers op het hart om erg behoedzaam om te gaan met kapitaaluitkeringen aan aandeelhouders.

Duitse economie kan 12,7 procent krimpen

De dreiging dat Rusland helemaal geen gas meer zal leveren aan Europese landen lijkt steeds reëler te worden. Economische grootmacht Duitsland, voor zijn energie grotendeels afhankelijk van Russisch gas, krijgt via de belangrijke pijpleiding Nord Stream nog maar 40 procent van de normale hoeveelheid aardgas uit Rusland. Als er helemaal geen gas meer uit het land komt, zou de Duitse economie met 12,7 procent kunnen krimpen, raamde een koepelorganisatie voor het Duitse bedrijfsleven onlangs.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin