Doorgaan naar artikel

Bangladesh wil met Nederlandse hulp EU-markt op

Markt in hoofdstad Bangladesh, Dhakka. Foto: ANP/ROBIN UTRECHT premium

Markt in hoofdstad Bangladesh, Dhakka. Foto: ANP/ROBIN UTRECHT

Bangladesh wil groenten en mango’s exporteren naar de EU-markt en de VS. Met Nederlandse hulp werkt het land aan de juiste exportstandaarden.

Dat blijkt uit een verslag van een werkbezoek van de vaste commissie voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking aan Bangladesh. Het land produceert met name groenten, mango’s en rijst. Bangladesh is de derde producent van groenten en de achtste producent van mango’s wereldwijd. Export gaat nu vooral naar de Arabische Emiraten, maar het land werkt aan het behalen van de juiste standaarden voor export naar de EU en de VS.

Nederlandse ontwikkelingssteun

Nederlandse ontwikkelingssteun helpt het land daarbij. De Nederlandse steun kan bijdragen aan het veerkrachtiger maken van het land voor klimaatverandering. Bangladesh is daar uiterst kwetsbaar voor.

Zo bestaan er al langer contacten met Wageningen Universiteit. Nederland steunt bijvoorbeeld al sinds 2012 een project om groenten en fruit duurzamer te produceren. Met organisatie Solidaridad is het programma Sustainable agriculture, Food security, and Linkages (SaFaL) opgezet. In het district Jessore is daarbij bijvoorbeeld gewerkt aan het verduurzamen van de watertoevoer en het grondwatergebruik, waardoor de oogsten veel stabieler zijn.

Ook kan door het inzetten van veilig en schoon water het gebruik van kunstmest en pesticiden verminderd worden. Bij het project zijn circa 800 telers aangesloten, die ook zo hun teelt konden verbreden met meer producten.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin