Doorgaan naar artikel

Autonome Kas: kunstmatige intelligentie verslaat teler

Foto: GJ Vlekke

Foto: GJ Vlekke

De Autonome Kas-wedstrijd bij Wageningen UR in Bleiswijk is gewonnen door een team van specialisten in kunstmatige intelligentie (AI).

Wie de winnaar is en welke strategie dit team heeft gevolgd, wordt woensdag 12 december bekendgemaakt tijdens een presentatie op de AgriFoodTech in de Brabanthallen in Den Bosch. In de afgelopen 4 maanden hebben 5 internationale teams komkommers op afstand geteeld met behulp van AI-algoritmes in zelflerende systemen. Zij moesten het opnemen tegen het referentieteam van Nederlandse telers die wél in hun proefkasje bij Wageningen UR in Bleiswijk mochten komen.

Algoritmes versus telers

Op 7 december zijn de laatste komkommers geoogst. Bij de laatste update van eind oktober lag het team Sonoma, met AI-specialisten van Microsoft, ruim voor in netto rendement. Dat betekent niet automatisch dat dit team ook de winnaar is. Het nettorendement telt bij de jurering voor 50% mee in het eindoordeel. De mate waarin het team AI heeft ingezet telt mee voor 30% en het duurzame gebruik van warmte, elektriciteit, water en meststoffen voor de resterende 20%.

Tijdens het seminar in Den Bosch wordt de voortgang van de wedstrijd vertoond via een video. Nadat de jury de uitslag heeft bekendgemaakt, zal het winnende team een presentatie geven over de strategie die tot dit succes heeft geleid. Op de beursvloer presenteren ook de andere teams zich in de stand van Autonomous Greenhouse challenge. Hier kunnen bezoekers ook de met AI-geteelde komkommers proeven.

Chinees IT-bedrijf sponsort competitie Autonome Kas

De autonome kas wedstrijd is georganiseerd en gefaciliteerd door Wageningen UR. Silke Hemming van Wageningen UR Glastuinbouw is coördinator van de wedstrijd. De wedstrijd wordt gesponsord door Tencent, een van ’s werelds grootste IT-bedrijven uit China. Bindende kracht is CXO David Wallerstein van Tencent, die verantwoordelijk is voor deelname van het bedrijf in nieuwe opkomende technologieën.

Beheer
WP Admin