Doorgaan naar artikel

‘Automatisering en digitalisering maakt grote stap’

Foto: Canva/Ekkasit919

Foto: Canva/Ekkasit919

Het is 7.00 uur. Zachtjes start mijn wekker op en mijn slaapkamer vult zich met een zacht licht.

De lichtintensiteit loopt binnen een half uur naar het niveau ‘volle zon’, waarbij mij innerlijke motor rustig geactiveerd wordt. Ik voel dat de motor onder mijn bed zich verplaatst en langzaam komt mijn hoofdeind overeind, terwijl ondertussen mijn tv opstart en ik de eerste kengetallen van de afgelopen dag en week voorbij zie komen. De bodemvochtsensoren hebben precies vastgelegd waar en op welke percelen er regen is gevallen en terwijl de autonome regenleverancier de overige planten alsnog van water voorziet, bekijk ik alweer de volgende sensoren.

Ineens zie ik mijn drone een duikvlucht maken en manoeuvreertzich tussen een krop ijsbergsla en een konijn

De bladgroensensor geeft aan dat er vannacht toch nog van zo’n 1,9% groei sprake is geweest. Terwijl ondertussen het dashboard op mijn tv overschakelt naar dronebeelden begint mijn wekker zachtjes vogelgefluit af te spelen, dat is het teken dat ik moet gaan bewegen. Rechts op het scherm duikt de temperatuurmeter op en het blijkt een aangename dag te gaan worden. Zelfs de PAR-sensor geeft al een stevige lichtintensiteit aan.

Ineens zie ik mijn drone een duikvlucht maken en heel behendig manoeuvreert de drone zich tussen een krop ijsbergsla en een konijn. Het konijn kijkt verbaasd naar de drone en als ik dan via het camerabeeld mijn gezicht laat zien, weet het arme dier niet hoe snel hij het veld moet verlaten.

Alle robotten netjes aan het werk, geeft het dashboard aan

Met een zwaai schakel ik over naar de camerabeelden en ik zie nog net de shiftwissel van de nachtoperator en de ochtendoperator. Op het bedrijf zijn alle robotten netjes aan het werk. Vannacht zijn er geen stagnaties geweest, geeft het dashboard aan. Links op de tv begint een rood lichtje te knipperen, het blijkt dat een van de autonome tractoren stilstaat bij een hartfalen en dat de automatische AED die op die tractor zit nu in gebruik is. Ik hoop dat de persoon het overleeft. Waarschijnlijk is een van zijn hartsensoren niet goed geweest.

Sapstroommeter

Intussen hoor ik in bed beweging naast me en terwijl ik me omdraai zie ik mijn man rustig en met een genoegzaam lachje op zijn rug liggen. Sinds de automatisering en digitalisering een grote stap vooruit heeft gezet en ik niet genoeg van alle controle kan krijgen begin ik me af te vragen of een sapstroommeter ook toepasbaar is op … Ach laat maar, sommige dingen wil je gewoon helemaal niet weten.

Beheer
WP Admin