Appeloogst EU groeit, druk op markt

05-08-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Kistjes met fruit bij een groenteman. - Foto: ANP
Kistjes met fruit bij een groenteman. - Foto: ANP

De Europese appeloogst zal 1% groter uitvallen dan vorig jaar en 10% groter dan het gemiddelde van de laatste drie jaar.

Dat is donderdag 5 augustus bekendgemaakt op de jaarlijkse Prognosfruit-conferentie van de World Apple and Pear Association. De lichte groei van de Europese productie komt vooral voor rekening van de Poolse telers. Vorig jaar hadden die te lijden van nachtvorst in het voorjaar. Dit jaar plussen ze 12% ten opzichte van vorig jaar. Op het enorme volume dat uit Polen komt – ruim 4,1 miljoen ton, twee keer zoveel dan de productie van het tweede appelland Italië – zorgt dat voor veel extra appels.

Benelux in lijn met EU-trend

De Nederlandse appeloogst komt dit jaar uit op een relatief bescheiden 250.000 ton, 1% minder dan vorig jaar, maar 14% meer dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. De Belgische appeltelers komen naar verwachting uit op 192.000 ton, 10% minder dan vorig jaar, maar 14% meer dan het driejarig gemiddelde.

Druk op marktprijzen najaar

In de vooruitzichten naar de markt voor het komende seizoen kijkt Helwig Schwartau, marktanalist van het Duitse marktonderzoeksbureau AMI, met enige zorg naar de export van appels naar landen buiten de EU. “De consumptie binnen de Europese Unie is redelijk stabiel, maar we verliezen op de verre markten terrein aan met name Turkije en Iran.” De mindere export en het grote Poolse volume zullen volgens Schwartau wel wat neerwaartse druk op de te verwachten marktprijzen voor dit najaar geven.

Biologische consumptie blijft achter

Ook ziet Schwartau een probleempje op de markt voor biologische appels. Daar gaat de productie sneller omhoog dan de consumptie. Fritz Prem van het Europese Biofruit Forum ziet de markt voor biologische appels nog wel groeien met 8 tot 11%. Maar voor verdere groei is een meer diverse segmentering van beschikbare rassen nodig en ook een betere jaarrond aanbod van biologische appels.

Lees ook: Laagste perenoogst ooit in EU, Nederlandse teler profiteert

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer