Doorgaan naar artikel

Laagste perenoogst ooit in EU, Nederlandse teler profiteert

Van een dramatisch lage Europese perenoogst kunnen Nederlandse en Belgische perentelers profiteren. Hun oogsten vallen relatief mee.

Dat concludeert Helwig Schwartau, analist van het Duitse marktonderzoeksbureau AMI naar aanleiding van de woensdag 5 augustus gepresenteerde oogstramingen van de World Apple and Pear Association. De Europese perenoogst wordt de kleinste sinds 1991 en misschien wel de kleinste ooit, met een geraamd volume van 1,6 miljoen ton. Dat is ruim een kwart minder dan vorig jaar en het gemiddelde van de laatste drie jaar.

Perenlanden Italië en Frankrijk van troon gestoten

Vooral in Italië, Frankrijk en Griekenland zorgden nachtvorst in het voorjaar, gevolgd door hagel in de laatste maanden voor zeer lage opbrengsten. De perenoogst van traditioneel het grootste perenland van Europa Italië valt 65% kleiner uit, Frankrijk levert 57% in.

Het maakt Nederland, met een oogst van 18% kleinere oogst van 325.000 ton de grootste perenproducent van Europa, gevolgd door Spanje met 300.000 ton en België met 295.000 ton. Deze drie landen zullen in het komende perenseizoen 2021-2022 de buit kunnen verdelen, denkt marktanalist Schwartau. Spanje gaat het maken op de grote Italiaanse perenmarkt en Nederland en België kunnen in Duitsland met hun Conference-peren de plek innemen van de Italiaanse peren van het ras Abate.

Conference wint op Duitse markt

Het marktaandeel van Conference op de Duitse markt groeit al jaren, van 12% in seizoen 2014-2015 naar 28% in het huidige afrondende seizoen. “Dat kan in het komende seizoen wel eens 45% worden”, voorspelt Schwartau. Het prijspeil waarmee de handel in Conference-peren dit najaar van start kan gaan, voorspelt hij op 80 cent per kilo, met een stijgende lijn naar € 1,10 in lente en zomer 2022.

‘Afgelopen perenseizoen teleurstellend’

Perenteler en Greenery-voorzitter Gerard Pronk tempert die verwachtingen alvast wat. “Laten we de huid niet verkopen voor de beer is geschoten. Het afgelopen seizoen verliep ook minder goed dan aanvankelijk voorspeld.” Alleen de telers die hun oogst op het hout verkochten, kregen zo de goede prijzen waarmee het perenseizoen begon.

Noord-Nederlandse perenteler profiteert

Vooral de Noord-Nederlandse perentelers kunnen profiteren van het verhoopte hogere prijspeil. De Zuid-Nederlandse perentelers leveren 30% in op vorig jaar en het driejarig gemiddelde. Terwijl telers boven de grote rivieren een volle oogst kunnen halen.

Lees ook: Appeloogst EU groeit, druk op markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin