Appel- en witlofprijzen lichtpuntjes op rustige markt België

10-11-2020 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

De veilingprijzen in week 45 in België tonen een duidelijke plus voor witlof en appel.

De weekprijzen op de Belgische veilingen zijn een graadmeter voor het niveau van uitbetalingen. Nu het glasseizoen erop zit, zijn de ogen vooral gericht op de fruitmarkt en vollegrondsgroenten. De slasoorten en tomaten uit de kas zijn ook nog onderdeel van de afzet in week 45. Die komen aardig mee met voorgaande jaren. Bij trostomaten is er met een weekprijs van € 1,13 iets van ontspanning zichtbaar in de prijzen (was € 1,31 in week 44).

Krappe appeloogst voelbaar

Bij fruit is de krapte in de appeloogst goed zichtbaar in de weekprijzen. Gemiddeld lagen de kiloprijzen € 0,25 tot € 0,35 boven voorgaande jaren in week 45. Dat is nodig om de lagere kilo’s te compenseren en toch ook de minder sterke start bij peren. Voor Conference is de uitbetaalprijs in België in week 45 circa € 0,48 en blijft deze achter bij 2019 en maar net voor op 2018.

Witlof uitschieter op de veilingen

Een aantal van de producten scoort in de vergelijking met 2018 en 2019 iets lager voor de uitbetaalprijs. Dat geldt voor losse tomaten, bloemkool, spruiten en wittekool. Uitschieter op de veilingen is nog steeds witlof met een uitbetaalprijs van € 2,74 in week 45. Deze week startte de witlofafzet in België weer op een hoog niveau. Dinsdag leverde de witlofprijs iets in, maar een middenprijs van boven de twee euro blijft ook dinsdag te realiseren.

Bekijk meer actuele prijzen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer