App en sensoren voor gezondere broccoliplant

09-08-2021 | Laatste update op 13-09 | |
Gewasbescherming toepassen in broccoli. - Foto: Stan Verstegen
Gewasbescherming toepassen in broccoli. - Foto: Stan Verstegen

Drie broccolitelers in Noord-Holland gaan werken met Fieldmate-sensoren. De sensoren helpen bij het beter plannen en uitvoeren van gewasbescherming, bemesting en irrigatie.

De gemeten data worden in de SmartFarm-app gecombineerd met berekende data en data van externe bronnen. Hiermee biedt dit systeem inzicht in de instraling van de zon, de windsnelheid, windrichting en windvlagen van het perceel. De combinatie van de app en de sensoren helpt volgens Greenport Noord-Holland Noord de teler verder bij het beter plannen en uitvoeren van werkzaamheden als gewasbescherming, bemesting en irrigatie. Bovendien geven ze actuele informatie over het gewas en de bodem.

Preventief handelen met ziektedruk-tool

Op basis van de gemeten en verwachte temperatuur en luchtvochtigheid wordt bepaald in welke mate er sprake is van een infectierisico. Dit wordt per ziekte aangegeven in de ziektedruk-tool. Daarbij wordt direct meer informatie en uitleg gegeven over de kans op infectie. Op basis van deze informatie kan de teler preventief handelen om het gewas optimaal te beschermen.

Project Weerbestendige broccoli

Binnen het project Weersbestendige broccoli is al een aantal proeven gedaan met verschillende sensoren. Deze zijn gemonitord door onderzoekscentrum Vertify. De resultaten worden gedeeld met 18 broccolitelers die deelnemen aan dit project. Vollegrondsgroente.net begeleidt het project, Apps for Agri ondersteunt bij de monitoring.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer