Doorgaan naar artikel

‘Amper focus op echte crisis’

De gasprijzen stegen in augustus op de termijnmarkt tot meer dan € 3 per kubieke meter. Begin vorig jaar kon gas, geleverd in september 2022, nog worden vastgelegd voor amper € 0,15 per kuub.

De prijsstijgingen in de afgelopen laatste maand breken alle records. Zo ook voor elektra. Veel industrieën en glastuinbouwbedrijven dreigen om te vallen of zijn al gestopt, en voor een op de drie huishoudens dreigen acute financiële problemen. De werkloosheid neemt de komende tijd flink toe, waardoor nog meer mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

Wat schetst mijn verbazing … het kabinet heeft het druk met een stikstofcrisis waarvoor 2030 geen 2035 mag worden. Oliedom, ministers en staatssecretarissen, jullie steken energie in de verkeerde crisis. Op dit moment is er voor de Nederlandse bevolking maar één crisis: geen papieren stikstofcrisis, maar een echte acute crisis rond energie.

Doorgeschoten reguleringsdrang

Nederlands stikstof lost kennelijk op magische wijze op aan onze landsgrenzen. In Duitsland worden geen miljarden gespendeerd aan het redden van onkruid als weegbree, ten koste van de eigen voedingssector. Ze meten er niet eens de depositie. Begrijpelijk? Niet als je je realiseert dat de doorgeschoten reguleringsdrang in Nederland maakt dat we een niet-bestaand probleem creëren: door bestuurders bedacht, en alleen door hen op te lossen. Feit is dat de stikstofuitstoot sinds de jaren negentig meer dan gehalveerd is. Dan is het frustrerend dat we afstevenen op een situatie waarin boeren van hun land worden verjaagd, op basis van bedachte uitgangspunten.

Dat we op termijn naar andere energiebronnen moeten, is iedereen wel duidelijk

Onze innovatieve glastuinbouwsector komt – als maatregelen om de gasprijs te normaliseren nog lang uitblijven – al snel in een vrije val. Dat is schadelijk voor heel onze economie en autonomie. Dat we op termijn naar andere energiebronnen moeten, is iedereen wel duidelijk. Velen hebben extra stroom aangevraagd, maar dit kan niet geleverd worden door onvoldoende ruimte op het lokale net. Een windmolen plaatsen kost vijf tot tien jaar, als de vergunningverlening vlot doorloopt. Dat is voor nu ook geen optie. Met zonnepanelen is – door de krapte op het net – teruglevering van stroom steeds vaker onmogelijk.

Zwalkend kabinet

Het draagt er allemaal aan bij dat veel telers de komende winter klem zitten, Probeer dan je hoofd maar eens koel te houden met een zwalkend kabinet dat maakt dat ondernemers steeds meer oplossingen en lichtpuntjes gedwarsboomd zien.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin