Ammerlaan in zee met partner, niet met belegger

02-02 | Laatste update op 31-08 | |
Kassenproject van Ammerlaan. - Foto: Ammerlaan
Kassenproject van Ammerlaan. - Foto: Ammerlaan

Kassenbouwer Ammerlaan wil internationaal groeien door samenwerking met Big Dutchman, bouwer van landbouwprojecten.

Het grotere Big Dutchman bouwt wereldwijd turnkey projecten voor bijvoorbeeld pluimvee en wil uitbreiden naar de glastuinbouw. Big Dutchman wordt minderheidsaandeelhouder in Ammerlaan Groep uit Venlo, waartoe ook Maurice Kassenbouw behoort. Ammerlaan is meer gericht op buitenlandse projecten, terwijl Maurice Kassenbouw uit dezelfde holding de focus heeft op Nederland en België.

Tekst gaat door onder de foto

Kassenproject van Ammerlaan. - Foto: Ammerlaan

Kassenproject van Ammerlaan. – Foto: Ammerlaan

Geen investeerder

De laatste jaren zijn verschillende Nederlandse kassenbouwers met investeerders in zee gegaan. Groepsdirecteur Michel La Crois erkent dat ook veel investeerders interesse uitspraken in een deelname, maar hij ziet duidelijk voordelen in de samenwerking met Big Dutchman. Zo heeft het bedrijf buitenlandse vestigingen voor logistieke diensten en kantoren. La Crois: “Het is mogelijk om met geld in het buitenland kantoren te openen, maar het is beter als dat bestaande kantoren zijn, ik denk dat we zo net een stapje sneller zijn.”

Het hoofdkantoor van Big Dutchman is gevestigd in Claveslage in Duitsland, maar het was lang een Amerikaans bedrijf, gestart door Nederlandse immigranten in het plaatsje Holland. Het bedrijf realiseert circa € 1 miljard omzet. Het familiebedrijf heeft ook enige tijd onder investeerders geopereerd.

Bredere concepten

Leidt samenwerking met een bouwer van landbouwprojecten tot de bouw van agrocomplexen? La Crois gelooft dat dit wel de toekomst is. “We hebben zelf één zo’n project gebouwd in Kroatië. Een veehouderij, veel buitenteelten en kassen. De biomassa van de reststromen wordt gebruikt voor verwarming van de kassen. Het is niet de topprioriteit op dit moment, maar het is zeker een toekomstige ontwikkeling.”

Hoe is het nu gesteld met de markt voor kassenbouw? Zorgen prijsstijgingen voor energie en grondstoffen niet tot minder opdrachten? La Crois: “Ik voorzie wel donkere wolken voor de vraag uit Europa en daarbuiten, maar op dit moment gaat het redelijk en is de orderportefeuille nog goed gevuld.”

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer