Doorgaan naar artikel

‘Agrarisch themakanaal kan tv-hit worden’

Yvon Jaspers was stellig bij Jinek: dat agrarisch tv-kanaal gaat er komen! En waarom ook niet?

Ergens onderop mijn stapeltje wielershirts bewaar ik er eentje met daarop de tekst: Die berg komt er! De tekst verwijst naar de Hollandse berg van sportcolumnist Thijs Zonneveld, die in de Flevopolder moest verrijzen. De benodigde investering voor het holle gebouw van 2 kilometer hoog en aan de basis 20 kilometer in omtrek bleek bij doorrekening niet in de miljarden te lopen, maar € 4 tot 7 biljoen (1.000 miljard!) te gaan kosten. Dat ging die veelgeroemde Hollandse ondernemersgeest toch net een stukje te boven.

Yvon Jaspers met 3 boerinnen aan tafel bij Eva Jinek

Ik moest daaraan denken toen ik Yvon Jaspers gisteren bij Eva Jinek hoorde roepen dat dat agrarische tv-kanaal waar ze al langer voor pleit er zéker gaat komen. Haar enthousiasme golfde mee met het toch al zeer energieke item, dat mede door 3 boerinnen werd gedragen. Die mochten naast Yvon bij Jinek aan tafel plaatsnemen. Alleen al dat numerieke voordeel zorgde ervoor dat Randstedelijk sarcasme geen schijn van kans had.

Bekijk de video: Yvon Jaspers aan tafel bij Eva Jinek

Top-econoom Barbara Baarsma in de bres voor agrarische sector

Sterker zelfs, toen de vraag toch nog een beetje bleef hangen of met die Nederlandse boeren en tuinders een zinnig tv-kanaal niet na een week al door de verhalen heen zou zijn, sprong top-econoom Barbara Baarsma – zij zat er om de brexit-perikelen te duiden – in de bres: het belang van de agrarische sector voor de Nederlandse economie is enorm.

Blinde vlek algemene journalisten

Verhalen zat, van diep dramatisch over noodlijdende familiebedrijven tot hemelhoog juichend over onze wereldbestormende innovatiedrang. En van romantische lifestyle à la Binnenste Buiten tot politiek lekker incorrecte boerenlompheid in de vorm van trekkerracen en een real life soap vanuit een zuipschuurtje op het erf van een of ander glastuinbouwbedrijf diep in het Westland. De blinde vlek van zo veel journalisten bij de algemene media, wordt door Yvons plattelandskanaal genadeloos afgestraft.

Recht van spreken

Nou ja, niet met de door mij even snel neergezette mix van formats. Ik heb natuurlijk geen verstand van televisie maken. Jaspers en haar mensen wel. Als er iemand recht van spreken heeft, dan is zij het wel. Al 14 jaar scoort ze onveranderd hoog met Boer zoekt Vrouw. Vorig jaar had ze met het serieuzere tv-programma Onze Boerderij ook een hit. En met een aan haar toegekende Nuffield-studiebeurs – ook al een internationale erkenning – reisde ze met de genoemde 3 boerinnen naar China, waar haar toch al ruime kennis van de sector nog eens is verbreed en verdiept.

Themakanaal ook weer niet zó ingewikkeld

Bovendien bewijst een rondje zappen langs de honderden televisiezenders die tegenwoordig via de kabel beschikbaar zijn dat het draaiend houden van een themakanaal ook weer niet zó ingewikkeld is. Dat kost geen biljoenen. Dus tuinders let op: zorg dat Yvon ook de tuinbouw niet uit het oog verliest. We weten – ook vanwege de niet van broodnijd vrije media-aandacht voor Jaspers’ bijbaan bij een grote agrarische toeleverancier – dat het niet allemaal pro deo is wat ze doet. Het kost wat, maar dan héb je ook wat: een brug naar de maatschappij.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin