In de tweede helft van dit jaar wordt een strategische agenda uitgebracht om de opschaling van biologisch in groenten en fruit te stimuleren. Rekening houdend met inflatie had de afzet naar Nederlandse consumenten het lastig in 2024.
Een adviescommissie van ketenpartijen van teler tot retail heeft knelpunten voor de opschaling van het areaal van akkerbouw, groenteteelt en fruitteelt in beeld gebracht. Daarvoor zijn oplossingsrichtingen aangereikt. Volgens demissionair minister Wiersma van LVVN krijgt een deel van de punten al aandacht in het huidige beleid. Op andere punten kan extra inzet nodig zijn, schrijft ze. Daarvoor komt in de tweede helft van dit jaar een strategische agenda uit.
Wiersma schrijft dat de groei van de totale afzet biologisch in 2024 6% was bij supermarkten en 12,7% bij speciaalzaken. Dat is de groei waarbij rekening is gehouden met inflatie. Voor AGF is de groei 1,2% en dus minder dan de inflatie. Dat komt dan feitelijk neer op geen reële groei. Het is opvallend dat de groei zo laag is nu de twee grootste supermarkten (Jumbo en AH) hun doelstellingen voor biologische AGF hebben verhoogd.
Niet altijd focus op AGF
Niet alle maatregelen die het ministerie neemt, hebben effect op de afzet groenten en fruit. LVVN financiert een vierjarig kennisprogramma van het Louis Bolk Instituut, gericht op de verdere ontwikkeling en innovatie van de biologische landbouw. Dat is vooral gericht op akkerbouw en melkveehouderij.
Verder is er een Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL). Dat verstrekt investeringskredieten aan bedrijven die een omschakel-bedrijfsplan gaan realiseren. Ongeveer 50% van de aanvragen in 2024 is voor een biologisch bedrijf. Dat zijn omschakelaars of bedrijven die verder integraal duurzaam willen door ontwikkelen.
Ook vanuit de biologische landbouwsector zijn er aanvragen ingediend voor het oprichten van experimenteerlocaties. In de zomer van 2025 zal worden bekendgemaakt welke aanvragen kunnen worden gehonoreerd en of daar bedrijven uit de voedingstuinbouw bij zitten.
Vrije keuze bedrijven
Wiersma signaleert dat het biologisch keurmerk zichtbaarder is, dat supermarkten en andere afzetkanalen ambities formuleren en dat er veel energie zit in regionale initiatieven. Wel onderstreept ze dat groei vanuit de markt moet komen met aandacht voor het verdienvermogen en vrije keuze van de bedrijven.