Doorgaan naar artikel

“Afscheid nemen van je bedrijf”

Toen wij in 2011 ons bedrijf verkochten en het vooruitzicht was dat we in de schuldsanering terecht zouden komen, hadden we behoefte om met lotgenoten in contact te komen.

We hebben toen in 2013 een eerste informatieavond  georganiseerd. Ik weet nog dat je je bij ons per e-mail kon aanmelden en dat er ook iemand telefonisch reageerde. Dat ging als volgt:

“Ja, met Arie. Hee ik zou me eigen en me vrouw willen aanmelden voor zo’n informatieavond? Ken dat nog?” De lezer ziet dat ik een recht geaarde Westlander aan de telefoon had. “He, en as het bij één avond ken blijve dan vin ik dat ook best want dat ge…. hou ik niet zo van. Ja ik doe dit uiteindelijk voor me vrouw want die zit er ook knap mee.” Uiteindelijk zijn er die avond zo’n 8 stellen die zich aanmelden.

Ik sta bij de ingang van de zaal en zie ze aankomen, wat onwennig en een beetje nerveus. Als iedereen heeft plaats genomen en welkom is geheten stellen we onszelf voor. Arie vertelt in het kort hoe de afwikkeling is gegaan en je merkt dat hij daar heel erg boos over is. Boos over hoe sommige crediteuren en nieuwe eigenaar met hem zijn omgegaan. Zijn vrouw reageert rustiger en bedachtzamer maar laat merken dat de relatie tussen Arie en haar onder spanning staat.

We hebben met 6 stellen het hele traject doorlopen van het proces van het afscheid nemen van je bedrijf, relaties, en het herwaarderen van je eigenwaarde. Je kan het een beetje vergelijken met een rouwproces. Tijdens de cursus zie je Arie en zijn echtgenoot ontspannen. Ze brengen hun emoties onder woorden en kunnen dit uitspreken. Aan hun feitelijke situatie verandert niets, maar ze kunnen er wel beter mee omgaan.

Op donderdag 18 juni is er weer zo’n informatie avond. Hij begint om 19.30 uur en is in gebouw de Rank aan de van Weelystraat 2  2678 rv in de Lier. Aanmelden kan bij p.vanwissen@kwadraad.nl en bij p.luijendijk@kabelfoon.net. Niet twijfelen, maar gewoon doen!

 

Peter Luijendijk is oud-paprikateler en begeleidt telers die worstelen met bedrijfsbeëindiging via Stichting Zorg om Boer en Tuinder.

Herkent u zichzelf in dit verhaal, en wilt u met iemand praten die weet wat u doormaakt? Kijk dan op www.zorgomboerentuinder.nl. U vindt dan iemand bij u in de buurt die een luisterend oor heeft.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin