Actiebereid tegen oneerlijkheid

12-08 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Op de fiets naar de Floriade om die te promoten, dat gaan tuinders zondag 14 augustus doen. - Foto: ANP
Op de fiets naar de Floriade om die te promoten, dat gaan tuinders zondag 14 augustus doen. - Foto: ANP

Oneerlijk. Dat was het woord dat bij bloemenhandelaar Jan de Boer bleef hangen nadat hij de Floriade had bezocht. “Niet dat je er nou van achterover slaat, maar het is gewoon een mooi park.”

Mooier dan je zou verwachten als je de zuinige en zure commentaren leest over de Almeerse tuinbouwexpo in zo ongeveer alle media. Dus moest er eens wat tegengas worden gegeven. En dat werd de actie #LoveFloriade, aangewakkerd vanuit de gehele tuinbouw, sierteelt én groenten én fruit.

Maar de tuinbouw heeft ook nog wel andere redenen om in actie te willen komen. Want ook de manier waarop er nu naar de kassen wordt gekeken, vanwege het dure en komende winter misschien wel oprakende gas, is dat niet ook oneerlijk?

Lees ook: Glastuinbouw klaar voor actieherfst tegen gascrisis

Opwekken van stroom

Het gaat in elk geval voorbij aan de rol die glastuinbouwbedrijven spelen in het opwekken van stroom op momenten dat zon en wind het laten afweten. En in het áfnemen van stroom als zon en wind juist voor een voor de stabiliteit van ons stroomnet gevaarlijk overschot zorgen.

Dat er dan toch op vrij simplistische wijze wordt gesteld dat kassen – en vooral bloemenkassen, maar waarom eigenlijk ook geen groentekassen – wel zouden kunnen (nee, móéten) worden afgeschakeld van het aardgas, om voorrang aan andere sectoren te geven, dat wordt door tuinders gezien als de economische logica van Randstedelijke snit. Logica waartegen de tuinders met zijn allen te hoop zouden moeten lopen.

Thema’s aan elkaar knopen

Kunnen die thema’s misschien ook aan elkaar worden geknoopt? Die even zure als gemakzuchtige manier waarop ‘de stad’ de neus ophaalt voor het belang van de (glas)tuinbouw, hoe verzin je een actie die dat ten positieve keert? Dat wordt dit weekend uitgeprobeerd.

Komkommertijd zou een mooie aanleiding moeten zijn om onverwacht veel media-aandacht te krijgen voor een lijvig peloton tuinders en tuinbouwsupporters op racefietsen, dat breeduit naar Almere komt fietsen. Om waardering te oogsten voor die mooie sector en die ook hartstikke mooie Floriade.

Fietst u mee? Tot ziens dan, zondagmiddag 14 augustus om 16.00 uur voor de poorten van ‘onze’ Floriade.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer