Doorgaan naar artikel

ACM: Maximumtarief warmte 67% hoger

Het maximumtarief voor warmte mag komend jaar met 67% omhoog, stelt de ACM.

Het warmtetarievenbesluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is vooral belangrijk voor consumenten, maar ook voor zakelijke klanten van warmtenetten met deels gaswarmte, of gasgeïndexeerd warmteinkoop, zoals Ennatuurlijk. Hun contractvoorstellen voor volgend jaar zijn er deels op ingesteld. Voor warmtenetten met aardwarmte is dit besluit niet van belang.

Hoewel de maximumprijs die warmteleveranciers bij klanten in rekening mogen brengen flink stijgt, is het niet de bedoeling dat warmteleveranciers hun prijzen ook automatisch zover verhogen. Die waarschuwing heeft de Autoriteit Consument & Markt de warmteleveranciers meegegeven. Ze moeten een goede reden hebben om hun tarieven te verhogen.

Tarieven Plukmadese polder

Eén van de warmteleveranciers Ennatuurlijk zal het warmtebesluit gebruiken voor de nieuwe warmtetarieven voor onder meer klanten in de Plukmadese polder. Ennatuurlijk laat weten op dit moment te rekenen aan de tarieven voor volgend jaar. In januari komt Ennatuurlijk met de tarieven naar buiten, laat een woordvoerder weten. Het is tot nog toe gelukt onder de maximale verhoging te blijven. Of dat volgend jaar ook lukt en hoeveel lager het tarief wordt, is niet duidelijk.

Piekvraag

Komkommerteler Harry van Winden uit Made heeft daardoor nog geen zicht op zijn tarieven voor 2022. De koppeling van warmte aan de gasprijs is onbegrijpelijk voor de komkommerteler. De warmtenetten van Ennatuurlijk worden voor 70% gevuld met warmte van duurzame bron. Voor de piekvraag wordt gas ingekocht.

Het warmtetarievenbesluit van ACM kwam donderdag 23 december op dezelfde dag dat op de gasmarkt ontspanning inzette door extra buitenlandse leveringen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin