Doorgaan naar artikel

A1-verloning oncontroleerbaar en riskant voor teler

De inlener van medewerkers die vanuit een ander EU-land worden gedetacheerd, moet aan zoveel voorwaarden voldoen dat LTO deze manier van werken ‘lang niet altijd een verstandige keuze’ noemt.

Gedetacheerden met een A1-verklaring op je bedrijf laten werken kent veel valkuilen. Dat werd donderdag 28 maart weer eens duidelijk op een webinar van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw. LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland en fruittelersorganisatie NFO waarschuwen al langer voor deze manier van werken. Die kwam onlangs nog eens extra in het nieuws door een somber rapport van de Adviesraad Migratie over doorgedetacheerde derdelanders.

Voordeel A1-verloning: lagere sociale premies

Werken met arbeidsmigranten die vanuit een ander EU-land worden gedetacheerd naar Nederland heeft als voordeel dat de werknemer in eigen land verzekerd is voor zaken als arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. De sociale premies die in eigen land worden betaald, zijn bijna altijd lager dan in Nederland. A1-verloning kan zo een loonkostenvoordeel van 10 tot 40% opleveren, aldus een onderzoek in 2021 van de Arbeidsinspectie.

Nadeel A1-verloning: opdraaien voor naheffingen

Tegenover dat voordeel staat het nadeel dat de inlenende werkgever kan opdraaien voor naheffingen als bij controle blijkt dat de uitlener zich niet aan alle voorwaarden heeft gehouden. Zo moet dat uitlenende bedrijf minimaal 25% van zijn werkzaamheden in eigen land uitvoeren. “Hoe kom je er als teler achter of dat zo is?” vraagt Diana Eleveld van LTO Nederland zich af. “Je kunt het alleen maar vragen en dat bureau zal dan alleen het wenselijke antwoord geven.”

Hetzelfde geldt voor de voorwaarde dat de gedetacheerde werknemer minimaal een maand bij het uitlenende bedrijf moet hebben gewerkt en verzekerd moet zijn geweest. Ook moet de inlener zich ervan hebben vergewist dat de gedetacheerde medewerker is aangemeld bij de Nederlandse overheid op de website Posted Workers. Ook al is het de uitlener die die melding moet doen, de inlener moet kunnen bewijzen dat hij dat gecontroleerd heeft.

Direct dienstverband veel veiliger

“Wij proberen eigen werkgeverschap zoveel mogelijk te bevorderen”, zegt Eleveld. Een direct dienstverband tussen de agrarische werkgevers en hun werknemers is een veel veiliger en zekerder model. “Zeker als ook huisvesting van arbeidsmigranten op het eigen bedrijf is toegestaan, heb je als teler alles in eigen hand en overal goed zicht op”, aldus Eleveld.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin