teeltgeluid

‘Prei per stuk is toch anders dan per kilo’

“Nu we onze prei per stuk betaald krijgen, moeten we toch wat anders gaan denken over producties”, zegt Martijn Hendrickx in Ossendrecht.

“Wat we nu proberen, is zoveel mogelijk stuks in de gewenste sortering van maximaal 3,5 centimeter te krijgen. Dat is toch anders dan het streven om zoveel mogelijk kilo’s van een hectare te halen.” Toch schat hij in dat het huidige productieniveau niet wezenlijk afwijkt van dat bij collega’s die per kilo afgerekend krijgen. “Wel is het zo dat de prei met het huidige weer gewoon door blijft groeien. Voor de kilo’s is dat in principe prima, maar bij een maximale doorsnede ligt dat anders.”

Extra slijtage

Een ander gevolg van het huidige weer is opkomende slijtage in de gewassen. “De Pluston is helemaal gerooid, het is ook goed dat die weg is. Met name de buitenste twee bladeren vertoonden extra slijtage en met de peller gaan die er niet allemaal netjes vanaf. Dat betekent dus meer werk voor de mensen die de prei nog naschonen voordat die ze dwars in de kist leggen.” Het huidige ras Sureton vertoont minder slijtage en daarvan zijn weer gewoon mooie kisten prei te maken.

Lage schimmeldruk

Qua schimmeldruk valt het ondanks het uitblijven van vorst van betekenis nog erg mee. “Roest zit er eigenlijk niet in. Papiervlekken hadden we wel wat, maar die vlekken zijn ondertussen ‘dood’. De lastigste schimmel is Colletotrichum, niet alleen vanwege die naam, ook omdat er geen bestrijdingsmogelijkheden tegen die schimmel zijn. “In Pluston zat redelijk wat, in Sureton nu weer nagenoeg niet.”

Geen rooiproblemen

De rooiomstandigheden zijn in de eerste week van januari goed. “Op sommige plekken staat wel wat water, maar de natste percelen hebben we al gerooid. Er staat nog één perceel dat ook wat natter is, maar de prei daar is pas voor later in het voorjaar. Dus voor de komende periode kunnen we zonder problemen gewoon door blijven rooien.”

Prei niet afgedekt

Prei afdekken doet Hendricxk niet standaard. “Als ze nachtvorsten van -7 graden voorspellen, dan ondernemen we actie, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde. Tijdens de laatste winters is trouwens sowieso niet veel sprake meer van matig tot strenge vorst. Wat we natuurlijk wel doen als we zien aankomen dat het langere tijd licht gaat vriezen, is prei op voorraad rooien. Rond nieuwjaar hebben we er wel aan zitten denken om de cellen te vullen om zeker door te kunnen blijven gaan, maar uiteindelijk hebben het toch niet gedaan en was het ook niet nodig.”

Nieuwe rassen

Voor de late winter en bewaarprei heeft Hendrickx de rassen Harston en twee nummers van dezelfde zaadfirma, namelijk Nun 70403 en Nun 70408 die inmiddels tot Laston zijn gedoopt. Deze nieuwe hybride is voor de winter- en laatwinterteelt bestemd.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.