teeltgeluid

laatste update:8 jul 2019

‘Ik denk dat we weer moeten gaan ‘haspelen"

Op vrijdag 21 juni rooiden ze bij Genson Fresh Fruits & Vegetables (voorheen HeGe Groenten en Fruit) in Sint-Oedenrode de eerste zomerprei van het nieuwe seizoen.

Sinds 1 juni valt Genson Fresh Fruits & Vegables als producent van aardbei, framboos en prei onder de Genson Group. Onder die naam zetten de bedrijven van de gebroeders Van Gennip, Van den Heuvel en Goorts hun al jaren bestaande intensieve samenwerking voort. Onder Genson Group vallen verder de divisies Genson Quality Plants (opkweken en vermeerderen van zachtfruitplanten), Genson Human Resources (werving & selectie van personeel voor Genson Group) en Genson Technical Support (technische dienst van Genson Group).

Eerste zomerprei

De eerste prei is het ras Chinook met losse Marokkaanse planten die eind week 11/begin week 12 werden geplant. Toen werden ook Marokkaanse kluitplanten geplant met het ras Rally. “We hadden Rally wat vroeger verwacht, maar bij ons is dat ras dit jaar wat langzamer gegroeid dan Chinook.” De productie is nog niet helemaal naar wens. “We gaan bij die vroege zomerprei uit van 45 à 50 ton per hectare, maar momenteel zitten we nog aan 37 à 40 ton. We hoeven niet de vroegste te zijn, maar we waren op 17 juni door onze bewaarprei heen, dus dan moet je op een gegeven moment gewoon aan de slag, ook zijn de kilo’s er nog niet helemaal. De rest van de zomerprei groeit overigens goed, dus met die kilo’s zal het wel snel goedkomen”, aldus Mari van den Heuvel op 26 juni.

Mari van den Heuvel: “We gaan bij vroege zomerprei uit van 45 à 50 ton per hectare, maar momenteel zitten we nog aan 37 à 40 ton." - Foto: Bert Jansen
Mari van den Heuvel: “We gaan bij vroege zomerprei uit van 45 à 50 ton per hectare, maar momenteel zitten we nog aan 37 à 40 ton." - Foto: Bert Jansen

Goed bewaarseizoen

Het seizoen van de bewaarprei verliep overigens naar wens. “Ja, mooie prijzen, maar dat mag ook wel, want personeel is ook weer 20% duurder geworden. Het lukt ons nog steeds om aan voldoende personeel te komen, maar je merkt echt wel dat het steeds moeilijker gaat.”

Planten en rassen

De kasplanten werden rond 15 april geplant, de eerste tunnelplanten rond 25 mei. Daarna volgde plantingen op 29 mei en 4 juni. Vanaf deze week wordt er wekelijks geplant tot eind juli/begin augustus de laatste bewaarprei weer de grond in gaat. “Ons vroegste herfstras is Cherokee, verder hebben we Krypton, Batter, Curling en Defender. Defender is een langzaamgroeiend herfst/winterras voor oogst in januari/februari. In de winter hebben we verder Pluston en dan volgt nog Harston.”

Haspel weer uit de loods

Het regende rond St. Oedenrode regelmatig in mooie hoeveelheden, daarom was de grond tot op heden vochtig genoeg om voor of na het planten niet te hoeven beregenen. “Ik denk dat dit voor de komende plantingen niet meer opgaat. Dan moeten we weer gaan ‘haspelen’. We geven dan vóór het planten zo’n 25 millimeter, dan is de grond goed om te ploegen en te ponsen.” Na het planten worden de planten ook aangegoten met 10.000 liter water per hectare.

Kort op trips zitten

Al snel genoeg is de bestrijding van trips aan de orde. “Tot op heden viel de druk mee, maar met dit warme weer gaat het natuurlijk heel snel. We behandelen dan de eerste keer als de planten mooi recht staan, dat is binnen een week na het planten. We spuiten met luchtondersteuning en een grove druppel van bovenaf recht het gewas in om zo goed mogelijk in de schacht te komen. Daarna blijven we het nauwgezet volgen en behandelen we opnieuw als het weer nodig is.”

Auteur Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.