teeltgeluid

1143 bekeken

‘Beter af met prei rechtstreeks uit het veld ’

“Nee, ik heb er geen spijt van dat we de late winterprei niet hebben afgedekt”, concludeert Theo Wolters in Stramproy.

“Je ziet vrijwel geen verschil met de percelen winterprei die wel zijn afgedekt met Climadoek. Kwalitatief zijn we er dit jaar in ieder geval vrijwel niets mee opgeschoten, maar misschien komt dat vooral doordat er geen straffe oostenwind gewaaid heeft.” Voor het volgende seizoen betekent het in ieder geval nog kritischer kijken naar al dan niet afdekken. “Ik denk dat we het dan nog iets langer afwachten, misschien iets meer riskeren.”

Vorst of sleet

Op de afgedekte percelen werd het doek in week 7 verwijderd. “Tijdens het schonen blijkt het opnieuw, de kwaliteit is matig en de productie loopt verder terug. Ondanks de afdekking, zien we op de schacht ook wat schade. Is het vorst? Is het sleet? Jij mag het zeggen…” De meningen van deskundigen blijken in ieder geval verdeeld, wellicht is het een combinatie van factoren.

Op veld beter af

Op voorraad rooien deden Theo en zijn zonen Frank en Maarten mondjesmaat. “We hadden steeds net voldoende om de ingeschatte vorstperiode door te komen. Als je dan weer op het veld begint, zie je meteen dat je daar beter mee af bent.” Het ras dat Cladosporium vertoonde is inmiddels gerooid en geleverd. “Gelukkig was het een proefje, voor ons valt dat ras af.”

Wolters rooit nu in de Pluston, op het veld staan verder nog Harston, Lucretius en Triton. “Lucretius is bedoeld voor rooien eind maart/begin april. Harston volgt daarna, die slaan we op in de koelcel. Triton is bedoeld om als laatste in mei nog rechtstreeks vanaf het veld te leveren.”

Moment van bijbemesten

Over het moment van bijmesten dubt Wolters nog. “In ieder geval niet deze week met al die neerslag en ook niet begin volgende week”, vertelt hij net voor Carnaval. “Misschien dat we eind volgende week een stikstofmonster steken en afhankelijk van de uitslag een bijbemesting uitvoeren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.