teeltgeluid

‘We zijn volop in de weer met crisis management’

Martin Peeters in Venray-Heide woont in de strook die op donderdag 23 juni de volle laag hagel op hun dak kreeg. Dat is bij Peeters letterlijk zo, want de loods is dusdanig gehavend dat er een nieuw dak op moet en van het woonhuis sneuvelde 50 dakpannen en liep het water langs de muren. Ergens bij de dakdekker ligt zijn reparatieaanvraag tussen 300 andere met spoed te verwerken aanvragen.

Supercel en veel neerslag

De situatie rond zijn rabarber is eveneens dramatisch. Enerzijds door de supercel die de verwoestende hagelbui veroorzaakte, anderzijds door de alsmaar aanhoudende neerslag. "De eerste 120 millimeter is in twee dagen gevallen. Daarna heeft het vier weken dagelijks geregend. Er verdampt 7 millimeter per dag, maar er komt weer minsten 10 millimeter bij. Vannacht (28 op 29 juni) is hier weer 20 millimeter gevallen", verzucht Peeters op 29 juni. "Ik heb dit in de 23 jaar dat ik rabarber teel nog nooit meegemaakt. Collega's bellen mij wat ze nu het beste kunnen doen, maar dat weet ik in dit geval ook niet. Delphy heeft voor ons een bemestingsplan opgesteld zodat je boven de norm mag bemesten na extreme neerslag, maar ik weet niet hoe ik het moet uitvoeren. We kunnen niet op de percelen; en al zou dat kunnen, de planten hebben geen haarwortels, dus ze nemen de korrels niet op. Het blad is ook beschadigd, dus bladbemesting heeft ook geen zin."

Verzopen in het water

Een perceel van 3 hectare nabij Ysselsteyn heeft onder water gestaan en de hagel verwoeste menig blad. Circa een derde van de planten is inmiddels weggerot. "Als planten in rust zijn, kunnen ze dat water nog wel verdragen, maar niet als ze in volle groei zijn."

De gevolgen van de wateroverlast en de hagelschade houden voor Maatschap Peeters - Bonten meer in dan de acute schade die het natuurgeweld heeft opgeleverd. Meer daarover in een artikel volgende week, waarin de redactie van Groenten&Fruit ingaat op de ver gaande gevolgen voor getroffen telers in het rampgebied. "We zijn volop bezig met crisismanagement", besluit Peeters.

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.