laatste update:21 jan 2016

‘Zeker onder doek groeit onkruid bij prei gewoon door’

Ton Vergeldt van Vergeldt Vegetables in Tienray zet de trekker even uit om te vertellen dat ondanks de zachte weersomstandigheden in de afgelopen periode van slijtage nog nauwelijks sprake is.

"Het valt mij heel erg mee moet ik zeggen, de kwaliteit is best goed eigenlijk", aldus Vergeldt op 14 januari. Toch is de Limburger blij dat de temperaturen eindelijk wat zakken met voorspellingen van lichte vorst voor de komende nachten. "Hopelijk is dat goed voor de vraag naar prei." Ondanks de groeizame omstandigheden zit de productie per hectare vrijwel op hetzelfde niveau dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Begin december al Climadoek

Maatregelen tegen eventuele nachtvorsten werden eerder al getroffen. "Begin december hebben we 3 percelen onder Climadoek gelegd. Uit voorzorg, want ons personeel gaat met Kerstmis naar huis. Als het dan ineens zou zijn gaan vriezen, dan waren we te laat geweest. Climadoek zolang op het gewas kan ook geen kwaad." De ter plaatse gezaaide percelen die niet werden afgedekt zijn bedoeld voor rooien in januari en februari. De latere percelen werden afgedekt, evenals de geplante late winterprei. Vergeldt overweegt, gezien de voorspellingen om voor de zekerheid nog een perceel onder doek te stoppen. Voor diezelfde zekerheid werd voor ongeveer een week ook op voorraad gerooid.

Onkruid onder controle

Voordat er doek werd gelegd voerde Vergeldt nog een behandeling uit met Folio Gold tegen schimmels. "Dat is toch een extra zekerheid als er doek overheen komt te liggen. Je kunt dat doek er niet even vlug vanaf halen en weer terug leggen." Ook werd het onkruid in de herfst na de laatste keer aanaarden op vochtige grond nog een keer aangepakt met Wing P. "Zeker onder doek groeit dat anders gewoon door. Nu is het onder controle." Dat geldt ook voor de percelen waar nu gerooid wordt. "Er staat wel wat muur, maar dat mag geen naam hebben. We hebben daar met rooien totaal geen last van."

Of registreer je om te kunnen reageren.