laatste update:18 sep 2015

‘Zo’n preiseizoen al lang niet meer meegemaakt’

De laatste Marokkaanse losse planten worden bij Vergeldt Vegetables in Tienray in week 38 gerooid. "De bedoeling was eind september, maar we hebben er een beetje gas op gezet, omdat de vroegste ter plaatse gezaaide prei goed is doorgegroeid. Daar kunnen we volgende week aan beginnen", aldus Ton Vergeldt op 10 september.

De laatste geplante prei is Krypton en de kwaliteit is naar tevredenheid. "Er is weinig werk aan en het ras schoont gemakkelijk." Ook de prijsvorming is tot nu toe naar wens. "Het kan altijd beter, maar over de huidige prijzen hoef je niet te klagen. Zo als het huidige seizoen verloopt, dat hebben we al lang niet meer meegemaakt." Het rooien van de ter plaatse gezaaide prei start eveneens met Krypton en dat ras blijft het tot ver in november. Daarna komt de ter plaatse gezaaide Pluston aan bod. De gewassen zitten tot nu toe qua groei mooi op schema.

Winterprei

Dat geldt ook voor de geplante winterprei die in principe bedoeld is voor rooien tussen begin en half april. "Alleen als we in de ter plaatse gezaaide door omstandigheden niet zouden kunnen rooien, dan zouden we daar ook al tussentijds kunnen gaan rooien. De geplante staat op lichte grond waar we eigenlijk altijd wel terecht kunnen."

Trips grootste probleem

Op gebied van gewasbescherming zorgde trips voor de grootste problemen. "Daar hebben we op waarneming vrij intensief tegen moeten spuiten." Tegen schimmels werd eind augustus een behandeling uitgevoerd. Voor sommige gewassen was dat de eerste behandeling, voor andere een herbehandeling. Zo nodig volgt een herbehandeling met in acht name van de veiligheidstermijnen. Van schimmels was tot nu toe geen sprake.

Bijbemesting

De ter plaatse gezaaide prei werd voor het sluiten van het gewas voor de laatste keer geschoffeld en aangeaard en toen is tevens bijbemest met Entec. De geplante prei wordt nog een keer geschoffeld en krijgt na een mooie regenbui nog een chemische behandeling met Wing-P. In de tweede of derde week van oktober volgt nog een bijbemesting.

Of registreer je om te kunnen reageren.