‘We hopen voor prei op invallen van de winter’

Hans Swinkels in Meterik is inmiddels in het bezit van zijn nieuwe preirooier, een volautomatische Asalift. "Hij bevalt goed", aldus Swinkels half december.

"Er zijn nog wel wat kleine dingetjes die nog om aanpassing vragen, maar dat heb je toch in het begin." De aanpassingen worden door de fabrikant in goed overleg uitgevoerd.

Zwaarste prei weg

De kwaliteit van zijn huidige prei omschrijft hij als goed. "We hebben verschillende afnemers en die vragen om verschillende soorten prei. Aan die vraag kunnen wij voldoen en zo kunnen wij optimaal gebruik maken van de verschillen die er tussen sommige percelen zijn." De zwaarste prei is inmiddels gerooid. "Daar hebben we naartoe gewerkt, want met de huidige temperaturen beginnen percelen op een gegeven moment natuurlijk overrijp te worden. Daar doe je niets tegen, dus van mij mag het weer wel een keertje omslaan."

Climadoek leggen

Swinkels loopt daarop al vooruit door circa de helft van zijn areaal al onder Climadoek te leggen. "We kunnen niet alles tegelijk, daarom hebben dat maar vast gedaan. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan, dat heeft wel geleid tot wat bladbreuk, maar dat is beter dan dat er niets op ligt. Verder is dat doek zo open dat het geen nadelige gevolgen heeft. We doen het uit het oogpunt van werkverdeling en risicospreiding." Voordat het doek erop kwam, werd nog een behandeling tegen schimmels uitgevoerd en 50 kilo stikstof per hectare gestrooid in de vorm van Sulfammo. Het doek ligt er inmiddels zo'n twee weken op.

Kuubkisten in de koelcel

Naast rooien voor de afzet, rooit Swinkels in kuubkisten die de koelcel ingaan, voor het geval het winter wordt. Hopen op de winter doet hij ook in verband met het onkruid in de geplante winterprei. "In de ter plaatse gezaaide hebben we het onkruid goed onder de duim, maar in de geplante begint muur en gras toch wel door te groeien. Als dat zo verder gaat, hebben we met rooien een flink probleem." Ook zou de winter een verbetering kunnen geven van de prijsvorming, want die was in de afgelopen weken niet zo best.

Of registreer je om te kunnen reageren.