‘Even afwachten hoe ze door de winter komen’

Jan Klep in Oud Gastel is er letterlijk even uitgevroren. Hij rooide op donderdag 7 februari zijn laatste prei vanonder vliesdoek.

“Nee, we hebben niet op voorraad gerooid, want er werd wel vorst voorspeld, maar niet heel overdreven. Er zit ook geen vorst in de planten, maar het probleem is dat het hier die donderdag veel geregend heeft, waardoor we vrijdag niet meer konden rooien. We zijn dus eigenlijk enigszins verrast door de weersomstandigheden. In het weekend is er hier ook nog sneeuw gevallen, dus dat maakt het verwijderen van het doek ook erg lastig. We kijken het even aan, maar ik hoop dat we volgende week toch weer kunnen rooien”, aldus Klep op 14 februari.

Bij dat rooien kan hij kiezen uit een Basrijs beddenrooier of de klassieke Simon klembandrooier. “De laatste prei hebben we met de beddenrooier gerooid om bladbreuk zoveel mogelijk te voorkomen.” Klep teelt drie rijen op een bed op een rijafstand van 50 centimeter. “Nee, voor de klembandrooier vormt dat geen enkel probleem.”

Zelf naar Breda

Door de verrassende ontwikkelingen loopt Klep de wat oplopende prijzen in week 7 mis. “Vorige week zat de prijs rond 50 tot 55 cent per kilo. Nu is de prijs inderdaad wat opgelopen.” Klep levert zijn prei rechtstreeks aan Van Dommele in Breda, een importeur en groothandel in groente en fruit. “Fruit en exotisch fruit zoals bananen, daarin doen ze al jaren, maar ze zitten sinds een aantal jaren ook in de groenten. Het bevalt ons goed. We hebben ervoor gekozen onze producten zelf naar Breda te brengen.” De prei wordt geleverd in poolfust en door Van Dommele rechtstreeks doorverkocht aan marktkooplui, groentewinkels en supermarkten.

Eind april alles weg

De kwaliteit van de prei die hij in de afgelopen weken rooide was naar wens. “We hebben eigenlijk geen kwaliteitsverlies gehad. Alleen op een stukje dat niet onder doek zat, daar zie je bladbeschadiging door de vorst. En een perceel dat bedoeld is voor de hergroei heeft ook geleden, dus dat is afwachten hoe die door de winter komen.” De rassen die Klep nog heeft staan zijn Poulton, Pluston, Vitaton en Kenton. “Eind april moet alles weg zijn in verband met onze andere teelt; die van bloemkool.”

Of registreer je om te kunnen reageren.