Vollegrond

Nieuws

Trips blijft belangrijk criterium bij preirassen

Voor de beoordeling van preirassen blijft de gevoeligheid voor trips een belangrijke eigenschap. In een rassenproef late herfstprei bleken in 2019 de rassen Chiefton, Likestar, Pluston en Oslo het sterkst tegen trips. Chiefton is kwalitatief de minste van deze vier. Likestar en Oslo scoren met 86% het hoogste percentage Flandria.

De rassenproef late herfstprei werd in 2019 op drie proefcentra in België uitgevoerd. De proef werd geoogst eind november/begin december. De rassen waren Chiefton, Poulton, Nunton en Pluston van Nunhems, Kinstar en Likestar van Seminis, Cherokee en Oslo van Enza Zaden, Isadora van Hazera en Curling van Bejo Zaden. Net als in 2018 kwamen de rassen Likestar, Pluston en Oslo als sterk tegen trips naar voren, aldus het proefverslag van de onderzoekers De Rooster (PSKW), Winnepeninckx (PCG) en Desmedt (Inagro) in Proeftuinnieuws 2 van januari 2020.

Overzicht rassen

  • Likestar (Seminis): Sterk tegen trips, maar bleke bladkleur en minder goed houdbaar na de oogst. Tamelijk lange schacht, gevoelig voor slijtage, roest en bruine schachtstrepen. Redelijk makkelijk te schonen. Goede productie van 49,9 ton per ha en met 86% een hoog percentage Flandria.
  • Kinstar (Seminis): Tripsgevoelig. Minder uniform, korte schacht. Bleek, minder opgericht blad. Vrij sterk tegen roest, zeer vatbaar voor papiervlekken. Minder makkelijk te schonen. Goede productie van 51,7 ton, door trips 61% Flandria.
  • Pluston (Nunhems): Sterk tegen trips. Donker, minder opgericht blad. Sterk tegen slijtage en papiervlekken. Minder makkelijk te schonen door opgroeiende wortels in deze periode. Goed houdbaar na de oogst. Productie 48,6 ton, Flandria 81%.
  • Chiefton (Nunhems): Zeer sterk tegen trips, maar ook veel slijtage en gevoelig voor bruine schachtstrepen. Uniform, zeer opgericht blad. Zeer lange schacht. Makkelijk te schonen. Met 52,5 ton de hoogste productie, maar zeer slechte houdbaarheid. Flandria 72%.
  • Poulton (Nunhems): Iets minder sterk tegen trips. Zeer donker, minder opgericht blad. Korte schacht. Sterk tegen slijtage, roest, papiervlekken en bruine schachtstrepen. Zeer goed houdbaar, hoge productie van 50,0 ton, Flandria 75%.
  • Nunton (Nunhems): Vrij sterk tegen trips. Uniform, mooie bladkleur, redelijk opgericht blad. Makkelijk te schonen. Sterk tegen roest en papiervlekken. Matige houdbaarheid, productie 48,7 ton, Flandria 80%.
  • Cherokee (Enza Zaden): Minder sterk tegen trips. Mooie bladkleur, tamelijk opgericht blad, vrij lange schacht. Sterk tegen slijtage, bruine schachtstrepen, roest en papiervlekken. Door opgroeiende wortels wat lastig te schonen. Goed houdbaarheid. Productie 47,4 ton, Flandria 66%.
  • Oslo (Enza Zaden): Sterk tegen trips. Donkere bladkleur, redelijk opgericht blad, vrij korte schacht. Sterk tegen slijtage, bruine schachtstrepen, roest en papiervlekken. Zeer goed houdbaar. Productie 46,9 ton, Flandria 86%.
  • Isadora (Hazera): Gevoelig voor trips. Zeer opgericht blad, vrij mooie bladkleur. Minder makkelijk te schonen. Gevoelig voor slijtage, roest, papiervlekken en bruine schachtstrepen. Productie 47,3 ton, Flandria 56%.
  • Curling (Bejo Zaden): Minder sterk tegen trips. Mooi bladkleur, redelijk opgericht blad. Makkelijk te schonen. Sterk tegen slijtage, minder sterk tegen roest. Goede houdbaarheid. Productie 46,8 ton, Flandria 70%.

Of registreer je om te kunnen reageren.