Vollegrond

Nieuws

Markt: tot 25% minder prei houdt prijs in stand

Gekeken naar de prijsvorming verloopt het preiseizoen sinds juni vrij voorspoedig en sinds half augustus nog een slagje beter. Teelt-technisch uit de nog steeds aanhoudende droogte zich in lagere producties en kwaliteitsproblemen, met name door trips en Fusarium. Ondanks plaatselijke buien zijn de regenhaspels nog volop in werking en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.

Sinds 20 augustus zit bij ZON fruit & vegetables de prijs voor de sortering Lang Wit vrij stabiel rond € 1,- per kilo. Dat is vele malen beter dan in het ‘rampjaar’ 2017 en een stuk beter dan in 2016.

Op REO Veiling steeg de prijs op 13 augustus voor de sortering 3-4 FLMW naar 95 cent en schommelde daarna tussen 84 cent en € 1,05 per kilo met nog 2 uitschieters naar boven toe. De sortering 3-4 FLDW zit deze week net onder de euro.

Britse en Duitse groothandelsmarkten

Op de Britse groothandelsmarkten worden sinds begin juli prijzen tussen € 1,50 en € 1,60 genoteerd met de laatste notering van 29 augustus van € 1,60.

Op de Duitse groothandelsmarkten werd volgens cijfers van het BLE vorige week gemiddeld € 1,32 voor Duitse prei en € 1,31 voor Belgische prei betaald. Een week eerder was dat € 1,20 en € 1,26 en 4 weken geleden € 1,08. Ten opzichte van vorig jaar ligt de prijs van vorige week ruim 50 cent hoger.

Stabiele prijs

Gezien de nog steeds aanhoudende droge weersomstandigheden lijkt er aan de krapte aan prei voorlopig nog zeker geen einde te komen. Henry Rombouts van adviesbureau Hortagri schat zelfs in dat er de komende maanden nog sprake zal zijn van schaarste. Deels omdat telers al vroeg zijn gestart met oogsten en deels omdat de productie vaak 20 tot 25% lager ligt dan gebruikelijk en de gewassen die groeiachterstand maar niet inhalen.

Verschillen tussen bedrijven en regio‘s

Wel zitten er verschillen tussen bedrijven en regio’s wat de productie betreft, maar ook in kwaliteit. Trips is een algemeen probleem dat voorlopig nog wel zal blijven. Wegval en groeistilstand door Fusarium is een meer bedrijfsafhankelijk probleem. Gezien het huidige marktbeeld en de verwachting qua aanvoer ziet het er naar uit dat het huidige prijsniveau zich nog een lange tijd zal handhaven.

Niet iedereen profiteert

De mate van profiteren van deze prijsvorming is natuurlijk heel afhankelijk van de organisatie van de afzet. Telers die veel op contract hebben staan, hebben geen voordeel van de huidige prijsvorming. Bovendien als je 60 of 70% op contract hebt en je zit met een productie die een kwart lager is, dan is het vullen van de contracten al moeilijk genoeg, geeft Rombouts nog als voorbeeld. Telers en/of handelaren die prei moeten bijkopen omdat de eigen productie ontoereikend is, zien zich genoodzaakt dure prei bij te kopen.

Prei in de supermarkt

Net als 3 weken geleden kost bij Albert Heijn een prei nog steeds 55 cent en een bussel van 5 stuks € 1,69. Kennelijk werkt de stabiliteit in de prijsvorming door in de prijszetting van AH. Jumbo is ten opzichte van 3 weken geleden 4 cent gezakt en zit nu ook op 55 cent per stuk. Plus houdt vast aan een prijs van € 1,29 voor 500 gram.

Markttendens: aanhoudende schaarste en stabiel prijsniveau.

Klik hier voor prijzen van andere gewassen

Of registreer je om te kunnen reageren.