Vollegrond

Nieuws

Nederlands bedrijf in grote recall Greenyard

Een Nederlands handelsbedrijf in diepvriesgroente moet uit ruim 40 landen product terugroepen vanwege mogelijke besmetting met listeria. Dat blijkt uit een melding van de NVWA in het Europese waarschuwingssysteem RASFF.

Een Nederlands bedrijf moet product terugroepen uit circa 40 landen in vooral Europa, Midden-Oosten en Azië. De naam van het handelsbedrijf is niet bekendgemaakt. Wel is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemeld dat de onderneming bevroren maiskorrels heeft ontvangen van een bedrijf uit Spanje. Het gaat om mais die in Hongarije in de fabriek van Greenyard is verwerkt en via Spanje is verkocht aan die Nederlandse partij.

Aan consumenten verkocht

Meer Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij terugroepacties. Twee daarvan zijn met naam genoemd, omdat ze aan consumenten product verkochten. Het gaat om Coop en Emté die gehaktschnitzel met 30% groenten (Coop) en kilozakken erwtjes (Emté) moeten terugroepen. Er zijn meer producten teruggeroepen, maar die worden niet gepubliceerd, omdat het om producten in de groot- of tussenhandel gaat bijvoorbeeld, zo laat de NVWA weten.

Herstel aandeel Greenyard

Dinsdag maakte Greenyard bekend dat de financiële impact van de listeriazaak circa € 30 miljoen bedraagt, door zaken als terugroepacties en extra kosten. Woensdag steeg de aandelenkoers van Greenyard weer naar een niveau van boven € 10, waardoor Greenyard voor een belangrijk deel het waardeverlies van 42% van vrijdag en maandag heeft weggepoetst.

Of registreer je om te kunnen reageren.