Vollegrond

Nieuws

REO Veiling verwacht 5 ton yacon

Dit jaar verwacht REO Veiling een aanvoer van 5 ton yacon. Dat is 10 keer meer dan de aanvoer van vorig jaar van dit exotische knolgewas.

Sinds vorig jaar wordt er in West-Vlaanderen op kleine schaal yacon geteeld. Yacon, ofwel Boliviaanse zonnewortel of grondappel, is een knolgewas dat van origine uit de Andes komt. Vorig jaar bedroeg de aanvoer op REO Veiling 500 kilo. Dit jaar verwacht de veiling een aanvoer van 5.000 kilo. Die aanvoer is afkomstig van 6 telers. Begin november werden de eerste aangevoerd. Normaal loopt de oogstperiode van oktober tot in november en wordt afhankelijk van de vraag tot eind maart geleverd vanuit de bewaring.

Zoetstof inuline

Op het proefcentrum PCG in Kruishoutem wordt al langer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om nieuwe gewassen te telen en te vermarkten. Naast yacon gaat het daarbij bijvoorbeeld ook om bataat. Yacon bevat een hoog gehalte aan de zoetstof inuline (fructanen) en de knollen zorgen voor een constante bloedsuikerwaarde. Dat maakt de knol een interessant product voor mensen met suikerziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.