Vollegrond

Nieuws

Prei ook in buurlanden te ver uitgegroeid

Het uitblijven van de winterweer in de afgelopen maanden maakt dat de preiteelt niet alleen in Nederland en België tenminste drie weken voorloopt.

Ook in Duitsland en Groot- Brittannië is dat zo, constateert Henry Rombouts van adviesbedrijf Hortagri. "Ik zie in die landen wekelijks hoe de vlag erbij hangt en loop nu bijna dagelijks met telers rond om te beslissen welke prei nu gerooid kan worden, welke nog geschikt is voor in de koelcel, en welke teelten rijp zijn voor de frees omdat er niets meer mee te beginnen is. Dat betreft vaak aanzienlijke oppervlakten.

Een andere consequentie van het groeizame weer is dat de Marokkaanse en Spaanse preiplanten zeldzaam goed uit de startblokken zijn gekomen, weet Rombouts. Hij heeft de indruk dat het areaal met deze vroegste planten iets kleiner is dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.