Vollegrond

Foto & video

Automatisch gestuurde mestcontainer sleepslangen

Voor het uitrijden van drijfmest zijn verschillende methodes. Nieuw is een grote mestcontainer waar motor en pomp zijn ingebouwd. Die is online volautomatisch vanaf de sleepslang-trekker te bedienen.

Foto

 • Aarnink & Ooms van Flevomest hebben geïnvesteerd in een nieuwe container van 55 m3 die volledig geautomatiseerd de mest naar de sleepslangtrekker transporteert voor het uitrijden. Dit wordt aangestuurd vanuit de sleepslangtrekker.

  Aarnink & Ooms van Flevomest hebben geïnvesteerd in een nieuwe container van 55 m3 die volledig geautomatiseerd de mest naar de sleepslangtrekker transporteert voor het uitrijden. Dit wordt aangestuurd vanuit de sleepslangtrekker.

 • Hier wordt 30 kubieke meter varkensdrijfmest uitgereden over 5,5 hectare Engels raaigras van het ras Oase. Dit gebeurt bij Jan Hospers in Nagele.

  Hier wordt 30 kubieke meter varkensdrijfmest uitgereden over 5,5 hectare Engels raaigras van het ras Oase. Dit gebeurt bij Jan Hospers in Nagele.

 • Voor deze werkwijze is in theorie de machinist overbodig, maar die kan eventueel slangen klaarleggen voor een volgend perceel. Hier is Leroy van der Hogen van Flevomest aanwezig om de boel in de gaten te houden. Hij werkt de laatste mest uit de slangen met een bal die met de compressor door de slang wordt gedrukt.

  Voor deze werkwijze is in theorie de machinist overbodig, maar die kan eventueel slangen klaarleggen voor een volgend perceel. Hier is Leroy van der Hogen van Flevomest aanwezig om de boel in de gaten te houden. Hij werkt de laatste mest uit de slangen met een bal die met de compressor door de slang wordt gedrukt.

 • Het hart van deze containerbak is de FPT-moter van 250 pk. Die zit in een geluidsarme kast die pompen aandrijft voor het leegpompen van de mest uit de vrachtauto’s. De motor is ook de drijvende kracht achter het mixen en transport naar de sleepslangbemester op de percelen tot enkele honderden meters verderop.

  Het hart van deze containerbak is de FPT-moter van 250 pk. Die zit in een geluidsarme kast die pompen aandrijft voor het leegpompen van de mest uit de vrachtauto’s. De motor is ook de drijvende kracht achter het mixen en transport naar de sleepslangbemester op de percelen tot enkele honderden meters verderop.

 • Een Cornell-pomp rechtstreeks op de motor met een capaciteit van 450 kunieke meter. DIt is de hoofdpomp voor het transport naar het land. Te zien zijn ook heel duidelijk de afsluiters op de betreffende leidingen, in en uit.

  Een Cornell-pomp rechtstreeks op de motor met een capaciteit van 450 kunieke meter. DIt is de hoofdpomp voor het transport naar het land. Te zien zijn ook heel duidelijk de afsluiters op de betreffende leidingen, in en uit.

 • In de container komt de mest via drie openingen aan de achterzijde onderin binnen. Rechtsvoor op de bodem is de ronde buis te zien. Die zuigt de mest aan door de grote pomp en kan de container nagenoeg helemaal leegzuigen. Daarnaast zit een mixer die bezinking van vooral varkensmest kan voorkomen.

  In de container komt de mest via drie openingen aan de achterzijde onderin binnen. Rechtsvoor op de bodem is de ronde buis te zien. Die zuigt de mest aan door de grote pomp en kan de container nagenoeg helemaal leegzuigen. Daarnaast zit een mixer die bezinking van vooral varkensmest kan voorkomen.

 • Er is een compressor ingebouwd die nodig is om een bal door de slangen te persen om die schoon en leeg te krijgen.

  Er is een compressor ingebouwd die nodig is om een bal door de slangen te persen om die schoon en leeg te krijgen.

 • De bedieningskast voor het aan- en uitzetten van de hele installatie. Door de ingebouwde motor zijn er meer slimme voorzieningen mogelijk op de container. Daardoor is bijvoorbeeld mixen en vullen beter mogelijk.

  De bedieningskast voor het aan- en uitzetten van de hele installatie. Door de ingebouwde motor zijn er meer slimme voorzieningen mogelijk op de container. Daardoor is bijvoorbeeld mixen en vullen beter mogelijk.

 • Boven het motorgedeelte zijn tanks gesitueerd. Boven de grote schoon watertank met daarvoor de Ad-Blue-tank. Onder het platform zit de dieseltank.

  Boven het motorgedeelte zijn tanks gesitueerd. Boven de grote schoon watertank met daarvoor de Ad-Blue-tank. Onder het platform zit de dieseltank.

 • De bestuurder van de sleepslangtrekker - Bert Nap van Aarnink & Ooms - bedient de aanvoer vanuit de trekker op het veld. Het kastje dat hij nu bedient, is van de container waar hij kleppen open of dicht kan zetten. Hiermee wordt het toerental van de containermotor automatisch aangepast aan de toevoer van de meststroom door de sleepslang.

  De bestuurder van de sleepslangtrekker - Bert Nap van Aarnink & Ooms - bedient de aanvoer vanuit de trekker op het veld. Het kastje dat hij nu bedient, is van de container waar hij kleppen open of dicht kan zetten. Hiermee wordt het toerental van de containermotor automatisch aangepast aan de toevoer van de meststroom door de sleepslang.

 • De bediening wordt online aangestuurd via een 4G-netwerk. Daarvan is hier de antenne op de container te zien.

  De bediening wordt online aangestuurd via een 4G-netwerk. Daarvan is hier de antenne op de container te zien.

 • De slang naar de sleepslangbemester - met een grote Swifelarm die 360 graden rond de trekker kan draaien - is ook aan te sturen in gewenste richtingen.

  De slang naar de sleepslangbemester - met een grote Swifelarm die 360 graden rond de trekker kan draaien - is ook aan te sturen in gewenste richtingen.

 • Voor transport kan de container zelf de wielen onder de bak in transportstand zetten. De wielen onder de draaischamel worden met de trekker in positie gebracht richting de plek waar de container naartoe moet worden verplaatst.

  Voor transport kan de container zelf de wielen onder de bak in transportstand zetten. De wielen onder de draaischamel worden met de trekker in positie gebracht richting de plek waar de container naartoe moet worden verplaatst.

 • Op de weg is de lengte van de trein beperkt door de compactheid van de nieuwe containerbak van Flevomest. Deze automatische containerbak bespaart 13 liter brandstof per uur ten opzichte van de methode met de trekkerpomp. Flevomest kan met drie sleepslangcombinaties ongeveer 7000 kubieke meter uitrijden per combinatie per week.

  Op de weg is de lengte van de trein beperkt door de compactheid van de nieuwe containerbak van Flevomest. Deze automatische containerbak bespaart 13 liter brandstof per uur ten opzichte van de methode met de trekkerpomp. Flevomest kan met drie sleepslangcombinaties ongeveer 7000 kubieke meter uitrijden per combinatie per week.

Sytze Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.