Vollegrond

Foto & video

Plantmachine voor precisiewerk

Zaadfirma Rijk Zwaan in Fijnaart heeft een plantmachine ontwikkeld voor het uitplanten op proefveldschaal van kluit- en perspotplanten, met uiteenlopende afstanden in en tussen de rijen. Het rupsonderstel is geconstrueerd bij VTS in Eindhoven, inclusief de powerpack om het geheel aan te drijven. Nanne Kooiman uit Andijk nam het constructiewerk voor zijn rekening. De zelfrijder heeft twee hefmasten voor de aankoppeling van werktuigen. Aan de voorkant hangt een 1,60 meter breed werkende kopeg, aan de achterkant komt een plantmachine te hangen. Eveneens bijzonder is het met magneetkleppen aangestuurde doseersysteem (Agritechniscs) voor de injectie van vloeibare urean per plant. Met GPS wordt de machine op het juiste spoor gehouden. Onderstaande film toont de eerste rondjes van deze bijzondere machine, vorig jaar augustus na een periode met zeer veel neerslag. Een tweede vervolgfilm is dit voorjaar gemaakt. Hier is onder andere de injectie van vloeibare meststof per plant te zien. De wijze van doseren is inmiddels aangepast: de vloeistof wordt niet meer in de plantvoor gespoten, maar met een injectiekouter in de grond gebracht. Tekst: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.