Vollegrond

Foto & video

Preiplanten opkweken in Marokko

John Baltussen kweekt sinds 2003 vlakbij het Marokkaanse Agadir vroege preiplanten. Dit jaar heeft hij zo’n 90 miljoen stuks. Zoals blijkt uit deze fotoreportage, gemaakt op 8 februari van dit jaar, vergt zijn bedrijf veel organisatie en menig bezoek aan Marokko. In GF Actueel editie 8 staat een uitgebreid artikel over de aanpak van de plantenkweker. Tekst en foto's: Stan Verstegen

Foto

 • Baltussen reist regelmatig naar Marokko: in de periode van februari tot half april zelfs wekelijks waarbij hij twee dagen op zijn bedrijf is.

  Baltussen reist regelmatig naar Marokko: in de periode van februari tot half april zelfs wekelijks waarbij hij twee dagen op zijn bedrijf is.

 • De preiplantenkwekerij Kosarude omvat zo’n 30 hectare planten. De naam is een combinatie van de eerste letters van de voornamen van de vier kinderen van John en Heidie Baltussen.

  De preiplantenkwekerij Kosarude omvat zo’n 30 hectare planten. De naam is een combinatie van de eerste letters van de voornamen van de vier kinderen van John en Heidie Baltussen.

 • Na het zaaien wordt vliesdoek aangebracht om de kiemplantjes te beschermen tegen het vaak schrale klimaat. Dat doek blijft tweeënhalve week liggen.

  Na het zaaien wordt vliesdoek aangebracht om de kiemplantjes te beschermen tegen het vaak schrale klimaat. Dat doek blijft tweeënhalve week liggen.

 • De gewasbescherming van de preiplanten gaat volgens de Nederlandse richtlijnen.

  De gewasbescherming van de preiplanten gaat volgens de Nederlandse richtlijnen.

 • Ieder plantbed is genummerd en iedere krat wordt voorzien van een sticker met een uniek nummer voor alle relevante informatie. Zo zijn eventuele aanmerkingen snel te herleiden.

  Ieder plantbed is genummerd en iedere krat wordt voorzien van een sticker met een uniek nummer voor alle relevante informatie. Zo zijn eventuele aanmerkingen snel te herleiden.

 • Het groeiseizoen in Agadir verliep volgens Baltussen naar volle tevredenheid.

  Het groeiseizoen in Agadir verliep volgens Baltussen naar volle tevredenheid.

 • Onkruid wordt handmatig verwijderd vanwege de goedkope arbeid en de kans op schade bij het gebruik van herbiciden op de lössachtige bodem, maar zonder organische stof.

  Onkruid wordt handmatig verwijderd vanwege de goedkope arbeid en de kans op schade bij het gebruik van herbiciden op de lössachtige bodem, maar zonder organische stof.

 • Baltussen maakte speciale rekken voor de kratten waar de planten handmatig in worden gedaan. De kratten kunnen aan één van de korte kanten worden opengeslagen. Er wordt dagelijks gerooid en de planten worden direct teruggekoeld. Daags hierna gaan ze op gekoeld transport.

  Baltussen maakte speciale rekken voor de kratten waar de planten handmatig in worden gedaan. De kratten kunnen aan één van de korte kanten worden opengeslagen. Er wordt dagelijks gerooid en de planten worden direct teruggekoeld. Daags hierna gaan ze op gekoeld transport.

 • In de streek waar Baltussen zit, wordt 18.000 hectare (dus niet 18 zoals op het bord staat) tuinbouwgrond van water voorzien vanuit een levensgroot stuwmeer.

  In de streek waar Baltussen zit, wordt 18.000 hectare (dus niet 18 zoals op het bord staat) tuinbouwgrond van water voorzien vanuit een levensgroot stuwmeer.

 • Het stuwmeer Youssef Ben Tachfine ligt op drie kwartier rijden van het bedrijf van Baltussen dat in de regio El Khemis (zie bord vorige foto) ligt.

  Het stuwmeer Youssef Ben Tachfine ligt op drie kwartier rijden van het bedrijf van Baltussen dat in de regio El Khemis (zie bord vorige foto) ligt.

 • Het water dat Baltussen gebruikt komt deels rechtstreeks uit een put en deels uit een voorraadbassin dat water uit het stuwmeer bevat.

  Het water dat Baltussen gebruikt komt deels rechtstreeks uit een put en deels uit een voorraadbassin dat water uit het stuwmeer bevat.

 • Al het water is zonder waterbehandeling geschikt om te beregenen en te bemesten.

  Al het water is zonder waterbehandeling geschikt om te beregenen en te bemesten.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.