Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bewaarprei is goed aan de prijs gebleven

Sinds begin mei trekken de prijzen voor prei aan. Dat betekent dat de prijsvorming voor de bewaarprei op een mooi niveau ligt.

Begin mei lag het prijsniveau nog rond 40 cent per kilo, vanaf 4 mei zit de prijsvorming in een opwaartse tendens. Op REO Veiling wordt voor de sortering 3-4 FLMW op 7 mei 83 cent per kilo betaald. Een week lang ligt het prijsniveau rond 75 cent, daarna gaat het verder omhoog naar 86 cent op 15 mei en 87 cent op 18 mei. Bij REO zet de stijging in eerste instantie nog verder door met een prijs van € 1,28 op 20 mei, om vervolgens geleidelijk te dalen naar 91 cent op 26 mei en 80 cent op 27 mei.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables is vanaf 1 mei tot 20 mei sprake van een geleidelijke opwaartse prijstrend van 51 cent per kilo op 1 mei tot € 1,31 op 20 mei. Dat is het omslagpunt naar een neerwaartse trend tot precies € 1 op 27 mei en 85 cent op 28 mei.

Krapte aan prei

De prijsopleving is een gevolg van krapte aan prei in de maand mei. Dat was dus gunstig voor de bewaarprei, waarvan het seizoen nagenoeg ten einde is. Op woensdag na Pinksteren verwacht ZON fruti & vegetables weer de eerste zomerprei voor de klok te hebben en vanaf week 24 zullen de volumes daarvan weer toenemen.

Dat is exact vergelijkbaar met vorig jaar, toen ook sprake was van een wat moeizaam groeiseizoen voor de zomerprei. Ook dit jaar hebben een natte start, nachtvorsten en droogte niet bijgedragen aan een vlotte groei. In de afgelopen twee jaar was tussen half juni en eind juli helaas sprake van een neerwaartse prijstrend, het is afwachten of de geschiedenis zich ook in deze, maar dan voor het derde jaar op rij, herhaald.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn verkoopt prei deze week voor een stuksprijs van 55 cent, dat is 6 cent hoger dan in de eerste week van mei. De prijs van 5 stuks in een bussel bleef met € 1,49 gelijk. Jumbo hanteert de ‘altijd lage’ stuksprijs van 59 cent, maar die is wel 10 cent hoger dan in de eerste week van mei. Bij Plus is de prijs voor de ‘altijd laagblijver’ met 4 cent gestegen naar 49 cent per stuk.

Prognose: stabiele prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.