Vollegrond

Achtergrond

Preimarkt blijft slecht

De markt voor prei is al vanaf de tweede helft van juni in mineur en het lijkt er niet op dat dat de komende weken gaat verbeteren.

Bij veiling ZON wordt gewezen op meer aanbod dan de handel aankan; in België is het aanbod juist lager dan andere jaren en wordt de matige prijs vooral geweten aan de afwezigheid van interesse van de consument.

Prijsval bij omslag naar heet weer

De prijsval in juni viel zowat gelijk met de omslag naar heet weer, volgend op weken waarin de temperaturen constant hoog lagen. Die omstandigheden zorgden voor een prima gewasgroei, zonder mislukkingen, met een vlotte afrijping. Dat gold voor prei, maar ook voor bijna alle vollgrondsgroentegewassen.

Het daaruit vloeiende grote prei-aanbod viel samen met een wegvallende vraag vanuit Duitsland in de eerste en tweede week van juli en twee weken daarna ook vanuit Scandinavië. Ook in die landen is allerhande groenten royaal beschikbaar.

Normaal patroon maar met groter effect

Dat patroon van een afnemende vraag naar prei in de zomer is op zich niet heel bijzonder, geeft veiling ZON aan, maar heeft deze keer wel een merkbaar groter effect op de prijs dan andere jaren. Daar komt bij dat het voor de retailers in eigen land nog enkele weken te vroeg is voor verkoopacties met prei, die komen pas in september in beeld.

Gunstig voor een aantrekkende vraag is wellicht het huidige donkere en relatief koele weer, maar dat is vooral gebaseerd op hoop. Een lichtpuntje voor de korte termijn ligt wellicht in Zuid-Europa. Het extreme weer aldaar doet de lokale groenteproductie geen goed.

Droogte in Vlaanderen

Volgens veiling ZON trekt de vraag naar Nederlandse vanuit Spanje en Portugal vaak aan als de prijs in België voor prei in bepaalde sorteringen aantrekt. Maar dat is tot nu toe ook niet het geval; de prijsvorming houdt daar gelijke tred met die in Nederland, maar wel bij relatief lage volumes. Dat laatste is ook een gevolg van het weer. Vooral droogte kan de groenteteelt in Vlaanderen flink parten spelen vanwege het ontbreken van voldoende beregeningsfaciliteiten.

Weinig interesse in prei in vakantieperiode

Bij veiling BelOrta in Sint Katelijne Waver wordt bovendien gewezen op de geringe interesse voor prei in de vakantieperiode. Die duurt tot in de tweede helft van augustus. Nog een aspect op de Belgische markt is de beschikbaarheid van Franse prei, tegen lagere prijzen.

Al met al bestaat bij insiders het vermoeden dat de zeer matige situatie gedurende de hele maand augustus blijft bestaan.

Prognose: prijsvorming onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.