Vollegrond

Achtergrond

Weggeefprijzen voor prei

De maand maart heeft al met al slecht uitgepakt voor prei.

De afgelopen weken is de gemiddelde prijs voor de klok in België en Nederland gehalveerd tot nu zo’n 25 tot 30 cent per kilo. Als belangrijkste reden kan worden gewezen op het goede aanbod in de loop van maart, in tegenstelling tot wat aanvankelijk werd verwacht.

Met de huidige prijsontwikkeling lijkt er een einde te zijn gekomen aan de goede stemming die de markt voor prei vanaf vorig jaar juni domineerde. Het aanbod was het afgelopen najaar aan de krappe kant, zoals ook lange tijd het idee bleef bestaan dat het prei-aanbod in dit voorjaar beperkt zou zijn. Dat is niet uitgekomen, want het aanbod in België en in Nederland is zeker niet minder dan vorig jaar. Dan ligt het voor de hand dat er een prijscorrectie volgt.

Opvallend is dat de prijs lager ligt dan een jaar geleden. “Er is te lang geroepen dat er van de voorjaarsprei weinig terecht zou komen”, vermoedt een handelaar. “Dat heeft de prijs te ver omhoog gepraat, daar zie je nu het effect van. Ik denk dat het de handel heeft overvallen.”

Veel zomergroenten

Door het uitblijven van echt winterweer heeft de productie niets geleden. En in de voorbije weken zijn de groeiomstandigheden voor prei zonder meer goed geweest, ook voor andere groenten in Europa.

Daar komt nog bij dat groententelers in Spanje alsnog pogen hun groenteseizoen te redden, na de productieproblemen aldaar in januari en februari. Er is op opnieuw geplant en gezaaid. Dat aanbod komt nu op de Noord-Europese markt, vaak tegen zeer scherpe prijzen.

Het goede weer zorgt ervoor dat consumenten eerder kiezen voor typische voorjaars- en zomergroenten, dan voor wintergewassen als prei (of witlof, eveneens kampend met slechte prijzen).

‘Bodem in de markt’

In Vlaanderen wordt verwacht dat het huidige wekelijkse Flandria-aanbod van 2 miljoen kilo de komende weken zal afnemen naar 1,5 miljoen kilo. Dat haalt wat druk van de markt. Volgens een woordvoerder van veiling REO in Roeselare staat er nu nog een behoorlijk areaal. Een deel zal weggaan als frigo-prei, daarnaast is er belangstelling van de kant van de diepvriesindustrie.

Deze afnemers zijn volgens de zegsman de laatste jaren niet goed in staat geweest om grote voorraden op te bouwen. “Telers moeten nu beslissen wat ze doen: verkopen aan de industrie of vasthouden voor de versmarkt. De verwachting is dat dat een positief effect op de markt zal hebben. Ik denk dat we de bodem van de prijs wel hebben bereikt.”

Prognose: prijsbodem is bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.