Vollegrond

Achtergrond

Preitelers snakken naar vorst

Preitelers kunnen niet wachten tot het zover is dat de vorst invalt. Strenge vorst zal het naar verwachting niet worden en dat hoeft ook niet, maar de hoop is wel dat door enkele nachtvorsten de vraag naar prei zal toenemen en de prijzen verder zullen aantrekken.

Meerdere preitelers hadden hun voorzorgsmaatregelen tegen een mogelijke vorstinval al in november of december getroffen. Zij dekten een deel van hun percelen af met Climadoek. Dat doek is vrij open waardoor het gewas er weinig onder te lijden heeft. De beschikbaarheid van arbeid en het voorkomen van pieken in de arbeid zijn een andere redenen om al bijtijds doek te leggen. Ook zijn er telers die al beperkte voorraden in de koelcel hebben opgeslagen.

Aantrekkende prijsvorming

Op ZON fruit & vegetables is wel wat te merken van een toenemende vraag. Sinds 8 januari komt daar per dag meer dan 30 ton prei Klasse I Lang Wit voor de klok, exclusief voorverkoop. De aanvoer varieert van 32 tot 36 ton. Van dergelijke aanvoeren was ook sprake tussen 19 en 24 november, maar toen tegen prijzen van 24 tot 29 cent. Sinds 6 januari trekt de prijs structureel wat aan naar prijzen boven 40 cent. Het gemiddelde sindsdien is 42 cent, variërend van 39 tot 46 cent. Ook op Veiling REO is sinds 6 januari sprake van prijzen boven 40 cent voor Flandria kwaliteit 3-4. Gemiddeld over de eerste 7 veilingdagen in het nieuwe jaar was de prijs voor die kwaliteit eveneens 42 cent.

Effect van Duitse omstandigheden

Op REO werd afgelopen maandag maar liefst 750 ton aangevoerd, dat is ook voor hun begrippen veel. Deze aanvoer hangt samen met de beperkte vraag naar spruitkool en andere koolgewassen, waardoor telers prei gaan rooien, ook om personeel van werk te voorzien. Gewassen afdekken wordt in België niet gedaan. "Dat is een typisch Nederlands verschijnsel", aldus de woordvoerder van REO. Op REO is wel duidelijk merkbaar dat het Noorden en Oosten van Duitsland gebukt gaat onder sneeuw en vorst. Die prei gaat via de voorverkoop en wordt in ander fust gedaan dan het gebruikelijke poolfust. De extra vraag werkt stimulerend op de prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.