Vollegrond

Achtergrond laatste update:29 jun 2015

Prijs prei met dubbeltjes omhoog

De prijs van prei zit sinds midden vorige week in de lift. Dat zien we zowel in Nederland als in België. De aanvoer van nieuwe prei is rustig op gang gekomen en zal gezien de weersvoorspellingen snel in omvang toenemen. De vraag is welk effect dat heeft op de prijsvorming.

Op ZON fruit & vegetables werd donderdag 25 juni 73 cent per kilo geklokt voor de sortering kort wit I. Op 18 juni was dat nog 42 cent. De stijging verliep geleidelijk met zo'n dubbeltje per dag vanaf afgelopen maandag toen 54 cent werk geklokt. Sinds midden vorige week komt er op ZON geen lang wit meer voor de klok. Dat betekent dat het bewaarseizoen tot een eind is gekomen. Gezien de groeizame omstandigheden van de afgelopen dagen met regen en de voorspelde oplopende temperaturen in de komende periode, zal de aanvoer van nieuwe prei snel in omvang toenemen. De kwaliteit is momenteel prima.

REO

Op Veiling REO was de klokprijs voor Flandria 3-4 vandaag 65 cent en dinsdag 71 cent. Die prijs schommelt daarmee rond het Nederlandse prijsniveau. Op 19 juni was de prijs op REO zo'n 8 cent hoger dan op ZON; in de dagen daarvoor kwam ook in België de prijs niet boven 50 cent uit.

Nieuwe prei

Bij REO is men bezig aan het staartje van het bewaarseizoen. De verhouding bewaar/nieuw lag gisteren op 20/80 met 30 ton bewaarprei en 120 ton nieuwe prei. De nieuwe prei staat in België in ponsgaten en haalt daarmee 10 tot 15 centimeter wit. Voor de Belgen is een kortere lengte wit geen optie. De kleurovergang op de schacht van wit naar groen/blauw moet ook scherp zijn. De nieuwe prei wordt op REO beter betaald dan de bewaarprei. Afgelopen woensdag was het verschil 20 cent per kilo met een prijs voor nieuwe prei van iets boven 80 cent.

Prognose: stijgende aanvoer van nieuwe prei. Effect op prijsvorming is een vraagteken.

Of registreer je om te kunnen reageren.