Vollegrond

Achtergrond 1244 bekeken

Witlofprijs krijgt weer wat glans

Het lijkt erop dat 2015 een financieel gezien behoorlijk witlofjaar gaat worden, zeker in vergelijking met de twee voorgaande jaren.

Vanaf april/mei liepen de prijzen al op richting kostprijs. Juli was een goede maand, gevolgd door een dip in augustus, en weer herstel vanaf september. Begin oktober gingen de prijzen even naar beneden, maar dat bleek van korte duur. De belangrijkste sorteringen doen momenteel €1,10 tot €1,30, meldt een insider. De beschikbare klokprijzen schommelen rond de €1 per kilo.

Spelen met opzetten

Een deel van de verklaring van de huidige prijzen ligt in de voorraad wortels waarover de telers dit trekseizoen beschikken: de oogst in 2014 viel wat grover uit en afgelopen winter werden al relatief veel wortels opgezet. Om aansluiting te houden met het nieuwe seizoen is men in de loop van de zomer wat minder gaan opzetten. "Je ziet nu ook dat telers echt aan het wachten zijn op de nieuwe wortels", aldus een handelaar. Afgaand op de wortelen die de voorbije weken al zijn gerooid, rekent hij op een gemiddelde wortelproductie, met nette aantallen opzetbare wortels, maar zeker niet spectaculair hoog. "Je merkt ook dat de stemming over de markt behoorlijk optimistisch is."

Hij signaleert daarbij dat de omstandigheden om te rooien tot op heden overal gunstig zijn, met koud weer overdag en 's-nachts. Dat komt de afrijping van de wortels ten goede, en maakt het rooiwerk goed planbaar. "Wortels die al gevraagd zijn, zijn ook op tijd uitgeleverd."

Slinkend Frans areaal

Een ander deel van de verklaring voor de huidige marktsituatie ligt in Frankrijk. Volgens Agreste –als onderdeel van het Franse ministerie van landbouw bezig met productiecijfers- is het Franse wortelareaal in de afgelopen vijf jaar met 35 procent geslonken (waarvan 27 procent in het voorbije seizoen) tot een huidige areaal van zo'n 7.500 hectare. De productie hield daar gelijke tred mee: de wortelproductie duikelde er in vijf jaar met 38 procent. Voor de afname van de lofproductie komt Agreste op 'slechts' 16 procent over de laatste vijf jaar, waarvan 9 procent in het afgelopen jaar. Je mag aannemen dat die Franse krimp gaat afvlakken, ook daar onder invloed van de herstellende prijsvorming in de winter van 2014/2015.

Verwachting: een blijvend gunstige marktsituatie

Of registreer je om te kunnen reageren.